c S
Novartis izboljšal napovedi za letos 18.10.2018 13:50 Basel, 18. oktobra (STA) - Švicarski farmacevtski velikan Novartis, katerega del je tudi Lek, je ob današnji predstavitvi poslovnih izidov v tretjem četrtletju izboljšal napovedi rasti prihodkov v tem letu. Obenem so v globalnem koncernu s sedežem v Baslu napovedali tudi prevzem ameriške družbe Endocyte za 2,1 milijarde dolarjev. Slabše posluje generična enota Sandoz.

Novartis je sicer v tretjem letošnjem trimesečju ustvaril za 12,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani oz. šest odstotkov, če se izločijo učinki nihanja tečajev valut držav, v katerih Novartis posluje. Rezultat je bil po poročanju poslovnih medijev skladen z napovedmi analitikov.

Čisti dobiček, če se ne upoštevajo oddeljene ali prevzete dejavnosti, je s 3,1 milijarde dolarjev izid iz enakega obdobja lani presegel za dva odstotka oz. za pet odstotkov po konstantnih tečajih.

V devetih mesecih skupaj so prihodki od prodaje z 38,6 milijarde dolarjev rezultat iz enakega obdobja 2017 presegli za sedem oz. pet odstotkov, čisti dobiček iz jedrnih dejavnosti pa je bil z 9,1 milijarde dolarjev višji za šest oz. štiri odstotke.

V družbi so rast prodaje pripisali predvsem zdravilu za luskavico Cosentyx, zdravilu Entresto, ki se uporablja za blaženje posledic srčnega infarkta, nizu inovativnih in onkoloških zdravil ter dobremu poslovanju družbe Alcon, ki se ukvarja s proizvodnjo zdravil za oči in kontaktnih leč.

Sandoz je medtem v tretjem četrtletju pridelal 2,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani oz. za štiri odstotke manj, če se izločijo učinki nihanja tečajev valut. Razlog za to je ob štiriodstotni količinski rasti prodaje predvsem osemodstotni upad doseženih cen, zlasti v ZDA. Če se izločijo ZDA, so prihodki narasli za dva odstotka. Novartis je sicer septembra oznanil prodajo dela Sandozovih dejavnostih v ZDA.

Dobiček iz poslovanja je bil s 358 milijoni evrov nižji za osem oz. tri odstotke.

V devetih mesecih skupaj so medtem Sandozovi prihodki od prodaje s 7,4 milijarde dolarjev za izidom iz enakega obdobja lani zaostali za en odstotek (sedem odstotkov po konstantnih tečajih). Dobiček iz poslovanja je bil z 1,1 milijarde dolarjev medtem višji za tri oz. en odstotek.

V Novartisu, kjer so s poslovanjem v tretjem četrtletju zadovoljni, so tudi zvišali napoved rasti prihodkov za letos. Ta naj bi tako dosegla okoli ali malo nad pet odstotkov, medtem ko so do zdaj napovedovali rast bolj okoli treh odstotkov.

Švicarski koncern je napovedal tudi prevzem ameriške družbe Endocyte za 2,1 milijarde dolarjev. Ta se ukvarja z razvojem inovativnih zdravil za boj proti raku.