c S
Razsežnosti dolgoletne davčne prevare po Evropi po novih ocenah pri 55 milijardah evrov 18.10.2018 14:52 Frankfurt, 18. oktobra (STA) - Vse večje postajajo razsežnosti obsežne davčne prevare, v kateri so banke in finančni investitorji po Evropi vsaj 20 let neupravičeno črpali denar iz državnih blagajn, dokler leta 2012 oblasti tega niso omejile. Po zadnjih ocenah medijev škoda za proračune 11 prizadetih evropskih držav dosega 55 milijard evrov.

Gre za t. i. cum-ex posle, ki naj bi jih zasnoval nemški odvetnik Hanno Berger, prva opozorila glede tega spornega ravnanja, v katerem so sodelovale banke, finančni vlagatelji in odvetniške pisarne, pa so se pojavila leta 1992.

Gre za kompleksne davčne prevare, ki so lastnikom delnic omogočile, da so od države večkrat prejeli vračilo davka na podlagi izplačila dividend, čeprav so davek na kapitalski dobiček plačali le enkrat.

To so dosegli tako, da je več investitorjev v dneh okoli izplačila dividend v neki delniški družbi večkrat zapored medsebojno kupilo in spet prodalo delnice, s čimer so davčne oblasti tako zmedli, da te niso več vedele, kdo je dejanski lastnik. Tako so lahko nakopičili tudi do 10 vračil davka in dejansko neupravičeno prikrajšali državne proračune za davčne prihodke.

Prvotne ocene so govorile, da je bila skupna škoda za 11 vpletenih držav - Nemčijo, Francijo, Španijo, Italijo, Nizozemsko, Dansko, Belgijo, Avstrijo, Finsko, Norveško in Švico - med 5,3 milijarde in 30 milijard evrov.

A zdaj je skupina raziskovalnih novinarjev, med katerimi so tudi novinarji uglednih medijev, kot sta nemška javna televizija ARD in francoski časnik le Monde, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotovila, da so razsežnosti še bistveno večje.

Dosegle naj bi 55 milijard evrov, pri čemer naj bi nemški proračun izgubil za skoraj 32 milijard evrov, francoski za 17 milijard, ostali pa precej manj.

V shemi naj bi sodelovalo več kot 100 finančnih akterjev po svetu, države pa so za zdaj povrnile le zelo majhen del izgubljenih sredstev.

Dokončno so oblasti prevaro zatrle leta 2012, kar pomeni, da je trajala vsaj 20 let.