c S
Kranjski mestni svet kljub volitvam sprejel proračun za prihodnje leto 18.10.2018 12:51 Kranj, 18. oktobra (STA) - Kranjski mestni svetniki so na sredini seji sprejeli proračun občine za prihodnje leto. Njegovo sprejemanje so sicer sprva nameravali prepustiti novemu mestnemu svetu, a so se nato odločili, da se bodo tako izognili mrtvemu teku. Niso pa svetniki odločali o pogodbi za javno-zasebno partnerstvo za izgradnjo regijskega športnega centra.

"Mestna občina Kranj je ena redkih občin, ki ima že sprejet proračun za prihodnje leto, kar je zelo dobro, saj bo to omogočalo normalno delovanje občine in bo zelo olajšalo delo bodočemu županu," je na današnji novinarski konferenci povedal kranjski župan Boštjan Trilar, ki se bo z županske funkcije letos poslovil.

Mestni svet je osnutek proračuna v prvem branju potrdil že na septembrski seji in načrtovano je bilo, da bodo proračun v drugem branju potrdili na oktobrski seji. Vendar je potem obveljalo, da bodo proračun prepustili prihodnjemu mestnemu svetu, zato na sredini seji točke o proračunu ni bilo na dnevnem redu. A so jo kasneje vseeno dodali, saj so sklenili, da je vendarle bolje, da nova občinska oblast začne delo s sprejetim proračunom.

Kot je pojasnil Trilar, bo konstitutivna seja novega mestnega sveta šele 19. decembra, zato proračuna letos ne bi mogel sprejeti, kar bi za občino pomenilo financiranje po dvanajstinah in onemogočeno sklepanje pogodb in črpanje evropskih sredstev, težave bi bile tudi drugje. "Za Kranj je zelo dobro, da imamo proračun, ker se bomo lahko sedaj vsi skupaj osredotočili na to, kako ga izvrševati in delati, ne pa da bomo imeli tri mesece prostega teka," je ocenil.

V proračunu za prihodnje leto je načrtovanih okoli 63 milijonov prihodkov in 79 milijonov evrov odhodkov. Razliko naj bi pokrili z letošnjim presežkom in zadolževanjem. Načrtovana je vrsta investicij. Največji zalogaj bo izgradnja komunalne infrastrukture na območju Mlake, Predoselj in Britofa, ki bo stala okoli 15 milijonov evrov, začela pa se bo tudi desetmilijonska investicija v urejanje komunalne infrastrukture v Hrastjah in Čirčah.

Med večjimi projekti so še širitev kolesarske mreže v Kranju in okolici, rekonstrukcija Savske ceste, ki je potrebna zaradi izgradnje nove stanovanjske soseske Kranj ob Savi, trajnostna prenova širšega območja Zlatega polja, kjer naj bi stal novi avtobusni terminal, rekonstrukcija ceste Breg-Mavčiče in prenova bivše ekonomske šole.

Mestni svet je na sredini seji soglasno potrdil tudi kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture in za prve priprave na kandidaturo v proračunu za prihodnje leto zagotovil 30.000 evrov. Niso pa svetniki odločali o sprejetju koncesijske pogodbe za javno-zasebno partnerstvo za izgradnjo regijskega večnamenskega športno vadbenega centra, ki bi ga zasebni partner zgradil za 12 milijonov evrov, občina pa bi za njegovo uporabo plačevala 750.000 evrov letno, kar bi v 30 letih trajanja koncesije zneslo 22,5 milijona evrov.

Odločanje o pogodbi za center je Trilar z dnevnega reda umaknil, ker so komisije ocenile, da bi bilo treba projekt prej spremeniti, da bo objekt zadostil tudi standardom Uefe. Tako je Trilar ocenil, da za sprejem pogodbe trenutno ni dovolj politične volje in naročil spremembo projekta, kar naj bi njegovo uresničitev zamaknilo za tri mesece.