c S
Gospodinjstva lani z malenkost večjo porabo vode iz javnega vodovoda 18.10.2018 11:31 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - V Sloveniji je bilo lani za javni vodovod načrpane za 4,7 odstotka več vode kot predlani. Skoraj vso so načrpali iz podzemnih virov. Gospodinjstva so iz javnega vodovoda porabila za odstotek več vode, proizvodne in storitvene dejavnosti pa so jo porabile za 11,4 odstotka več, so danes sporočili iz statističnega urada.

Lani se je poraba te vode skupaj povečala za pet odstotkov na 122,6 milijona kubičnih metrov. Gospodinjstva so porabila 79 milijona kubičnih metrov vode ali za odstotek več. Poraba poslovnih subjektov se je povečala za 11,4 odstotka na 37,6 milijona kubičnih metrov.

Nekaj več kot 5,9 milijona kubičnih metrov dobavljene vode ni bilo obračunane. Pri tem gre za vodo iz hidrantov, za gašenje požarov, za čiščenje cest, so pojasnili statistiki. To je bilo za 29,3 odstotka več kot predlani. V omrežju pa se je izgubilo 46,9 milijona kubičnih metrov vode ali 3,8 odstotka več.

Za javni vodovod je bilo lani načrpanih 169,4 milijona kubičnih metrov vode. Večino ali nekaj več kot 168 milijonov kubičnih metrov so jo načrpali iz podzemnih virov, 1,3 milijona kubičnih metrov pa so jo načrpali iz površinskih voda.

Zagotovljena načrpana količina vode iz povodja Donave je bila lani večja za 4,5 odstotka, iz povodja Jadranskega morja pa je bila manjša za 5,3 odstotka.