c S
Evropske borze s previdno rastjo 18.10.2018 10:16 London/Frankfurt/Pariz, 18. oktobra (STA) - Osrednje evropske borze so nov trgovalni dan začele s previdno rastjo indeksov. Med borznimi posredniki najbolj odmevajo napovedi ameriške centralne banke Federal Reserve o nadaljevanju zaostrovanja denarne politike, ki spravljajo v slabo voljo predsednika ZDA Donalda Trumpa. Na splošno je negotovost na trgih trenutno velika.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je okoli 9.45 pridobival 0,28 odstotka, pariški CAC 40 je bil 0,45 odstotka v plusu, frankfurtski DAX je bil nekaj minut pred tem na 0,40 odstotka višji ravni kot ob koncu sredinega trgovanja, londonski FTSE 100 pa se je zviševal za 0,18 odstotka.

Na trgih odmeva objava zapisnika zadnje seje odbora za odprti trg Federal Reserve (FOMC), ki kaže, da v razpravah v osrednjem programu ameriške denarne politike ne gre za vprašanje, ali obrestne mere dodatno zvišati, ampak za to, za koliko jih povišati. To jezi populistično naravnanega Trumpa, ki centralne bankirje označuje za zmešane.

Nasploh zadnje dneve na finančnih trgih označuje povečana negotovost, prišlo je tudi do nekaterih večjih korekcij. Poleg denarne politike za negotovost skrbijo geopolitične napetosti, trgovinski spori ZDA s partnericami, predvsem s Kitajsko, negotovost glede načina britanskega izstopa iz EU in preizkus moči med Rimom in Brusljem glede smeri javnofinančne politike.

Vrednost evra se v takšnem kontekstu danes rahlo zvišuje. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1514 dolarja, kar je 0,12 centa več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Azijske borze so medtem današnje trgovanje končale pod gladino. Tokijski Nikkei je izgubil 0,80 odstotka, v Šanghaju je bil padec kar 2,94-odstoten, v Hongkongu pa precej bolj zmeren 0,25-odstoten. V Seuku je indeks Kospi izgubil 0,94 odstotka, v Sydneyju pa je All Ordinaries končal celo 0,05 odstotka nad gladino. V Singapurju je STI 0,07 odstotka v rdečem.