c S
Na Goriškem zaradi nepravilnosti pri naročanju kolčnih protez zahtevajo sodno preiskavo 18.10.2018 10:03 Šempeter pri Gorici, 18. oktobra (STA) - Novogoriško tožilstvo je v primeru domnevno preplačanih kolčnih protez v šempetrski bolnišnici, za katere naj bi ta med letoma 2012 in 2015 odštela 138.000 evrov preveč, poleti podalo zahtevek za sodno preiskavo zoper eno osumljeno. Sodnica o zahtevku sicer še ni odločila, poročajo današnje Primorske novice.

Kot je za časnik pojasnila vodja novogoriškega tožilstva Damijana Bandelj, je tožilstvo na podlagi dokazov na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper eno osebo.

Na novogoriškem okrožnem sodišču so pojasnili, da preiskovalna sodnica o zahtevi, ki je bila vložena sredi julija, še ni odločila. Sicer je 67-letno osumljeno že povabila na zaslišanje, a so narok preklicali. Zaslišala naj bi jo predvidoma novembra, nato pa bo odločila o zahtevi za preiskavo.

Kriminalisti so kazensko ovadbo proti nekdanji zaposleni v šempetrski bolnišnici na tožilstvo poslali že lani.

Osumljena je, da je zavestno kršila predpise o javnem naročanju. Povezave med njo in dobaviteljem kolčnih protez doslej niso uspeli dokazati. Prav tako niso mogli potrditi sumov za zlorabo uradnega položaja.

Afera preplačanih kolčnih protez v Bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica je izbruhnila leta 2016. Takratno vodstvo bolnišnice je naročilo revizijsko poročilo, ki je razkrilo očitna odstopanja.

Novogoriški kriminalisti so ob preučitvi primera ugotovili, da je bolnišnica med letoma 2012 in 2015 kolčne proteze močno preplačala. Zanje je odštela od deset do 48 odstotkov oz. 138.000 evrov več, kot bi bilo potrebno.

Šempetrska bolnišnica je po izbruhu afere zatrdila, da so javno naročanje uredili tako, da se tovrstne nepravilnosti ne bodo več ponovile.