c S
Spor v italijanski vladi zaradi amnestije davčnih dolžnikov 18.10.2018 10:01 Rim, 18. oktobra (STA) - V italijanski vladni koaliciji je izbruhnil spor glede predloga o amnestiji za vse davčne dolžnike, ki bi se odločili vrniti svoj kapital v Italijo. Gibanje pet zvezd trdi, da za ta predlog niso dali soglasja in da je pred predsednika Sergia Mattarello prišel zmanipuliran predlog proračuna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ko je prišlo na dan, da proračunski predlog predvideva tudi amnestijo davčnim dolžnikom, se je v javnosti usul plaz kritik. Podpredsednik vlade in vodja populističnega gibanja Luigi Di Maio je zdaj navrgel, da proračunski predlog, ki ga je vlada potrdila v ponedeljek zvečer, tega ni vseboval. Napovedal je celo tožbo.

V desni Ligi, ki skupaj z gibanjem sestavlja italijansko vlado, so vse očitke o manipulacijah že zavrnili. "Smo lojalne osebnosti in ne manipuliramo glede davčnih paketov. Delamo noč in dan, da bi davčni pritisk znižali in da bi reformirali pokojninski sistem," je sporočil tiskovni predstavnik stranke.

Oglasili so se tudi v uradu predsednika Mattarelle in zatrdili, da predsednik še ni dobil nobenega predloga o kakem davčnem paketu.

Di Maiove besede so očitno presenetile premierja Giuseppeja Conteja, ki se trenutno udeležuje vrha EU v Bruslju. Napovedal je, da bodo po njegovi vrnitvi v Rim šli znova "od točke do točke" v predlogu proračuna in predsedniku Mattarelli poslali pravo verzijo.

V opozicijski Demokratski stranki so sicer medtem ocenili, da se poskuša "zmedeni" Di Maio oprati, potem ko je prepozno ugotovil, da je dal zeleno luč za amnestijo davčnih prekrškarjev.

Proračunski predlog, ki naj bi veljal, sicer predvideva t. i. davčni mir za vse, ki v preteklih letih niso prijavili svojih dohodkov oz. ki niso plačali svojih davčnih obveznosti. Slednjim bi dovolili tudi, da bi po obrokih sanirali svoje davčne dolgove. Sicer pa vlada upa, da bi s tovrstnimi ukrepi lahko dobili dodatna sredstva v državno blagajno, da bi lahko financirali ambiciozni program za oživitev gospodarstva, še navaja APA.