c S
Hrvaška vlada predlagala pokojninsko reformo, sindikati napovedujejo proteste 18.10.2018 07:30 Zagreb, 17. oktobra (STA) - Hrvaška vlada je danes sprejela predlog pokojninske reforme in ga poslala v parlamentarni postopek. Med drugim predlaga, da bi morali tako moški kot ženske delati do 67. leta že od leta 2033 in ne od leta 2038, kot je predvideno zdaj. Sindikati s predlogi niso zadovoljni in za soboto napovedujejo množične proteste.

Minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić je dejal, da želijo s spremembami izboljšati položaj tako tistih, ki so že upokojeni, kot tistih, ki se bodo upokojili v prihodnjih letih.

Napovedal je, da bodo 248.000 upokojencem z najnižjimi pokojninami 1. julija prihodnje leto zvišali pokojnine za 2,13 odstotka. Tudi ostalim upokojencem je v prihodnjem letu obljubil nekaj odstotkov višje pokojnine.

Zakonski predlog predvideva tudi dodatek za delavce, ki se bodo upokojili v naslednjih desetih do 15 letih in si ne bodo mogli zagotoviti ustreznih pokojnin iz drugega pokojninskega stebra. Minister je pojasnil, da bi bile pokojnine iz drugega stebra brez dodatkov povprečno za približno 100 evrov nižje kot današnje.

Pavić je tudi pojasnil, da se bodo s 67. leti upokojili le tisti, ki prej ne bodo imeli polne delovne dobe. Delavci z 41 leti delovne dobe so bodo lahko upokojili po 60. letu, je dodal.

Predlog pokojninske reforme predvideva tudi ukinitev beneficirane delovne dobe za določene poklice. Za vsak mesec predčasne upokojitve predlog predvideva znižanje pokojnine za 0,3 odstotka. Po drugi strani bi nagradili tiste, ki bodo delali še po izpolnitvi pogojev za upokojitev. Vsako dodatno leto dela bi jim pokojnine zvišalo za štiri odstotke.

Po besedah ministra je na Hrvaškem samo 19 odstotkov upokojencev, ki imajo 40 let delovne dobe, v pokojninskem sistemu pa so morali zaradi razmerja upokojencev in zaposlenih letos zagotoviti 17 milijard kun (2,3 milijarde evrov) iz proračuna. Pavić pričakuje, da bo Hrvaška s predlagano reformo do leta 2040 prihranila več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov).

Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da nameravajo z reformo vzpostaviti trajnosten pokojninski sistem. Spremembe so tudi odgovor na demografsko stanje in razmere na trgu dela na Hrvaškem.

Pred začetkom seje vlade so tri največje sindikalne organizacije na Hrvaškem za soboto v Zagrebu napovedale proteste proti predlagani reformi, ki bodo potekali pod geslom Doživi pokojnino. Sindikati imajo pripombe na vse vladne predloge, predvsem pa zahtevajo vrnitev upokojitvene starosti na 65 let ter nasprotujejo kaznovanju delavcev, ki se bodo upokojili predčasno.