c S
Komisija bi morala zavrniti italijanski osnutek proračuna 18.10.2018 07:30 Bruselj, 17. oktobra (STA) - Evropska komisija bi po oceni evropskega komisarja za proračun Güntherja Oettingerja morala zavrniti osnutek proračuna za leto 2019, ki ga je italijanska vlada sprejela v ponedeljek. Evropska komisija ima sicer na voljo dva tedna, da odgovori na osnutek proračuna.

Nemški tednik Spiegel je danes navajal Oettingerja, ki jim je potrdil, da bo komisija zavrnila osnutek italijanskega proračuna. A je komisar preko svojega Twitterja kasneje pojasnil, da so izjave temeljile na njegovem osebnem prepričanju.

"To je moje osebno prepričanje glede na številke, da je verjetno, da bomo morali prositi Italijo, naj popravi osnutek proračuna. Nisem rekel, da je komisija sprejela odločitev o Italiji, niti da bodo v četrtek ali petek poslali pismo o zavrnitvi," je tvitnil Oettinger.

Italijanska vlada je osnutek sicer sprejela zadnjo minuto in tako še ulovila rok. Evropska komisija pa ima za odgovor na voljo dva tedna.

V ponedeljek se je iztekel rok, do katerega so morale države sprejeti osnutke proračunov za prihodnje leto, da jih bo Evropska komisija lahko preverila, ali so v skladu s skupnimi finančnimi pravili.

Kot je v ponedeljek zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, "bo proračunski osnutek služil državi in državljanom".

Osnutek proračuna za leto 2019 predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) in je pod mejo treh odstotkov, a zaskrbljenost vzbuja predvsem visoka zadolženost Italije - dolg države je 130 odstotkov BDP, kar je druga najvišja zadolženost v EU, takoj za Grčijo.

V skladu s pravili zadolženost ne bi smela biti višja od 60 odstotkov BDP in Italija bi morala glede na sklep finančnih ministrov EU izvesti niz ukrepov za dolgoročno znižanje zadolženosti.

A italijanska populistična vlada, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, načrtuje niz stimulativnih ukrepov, ki naj bi po desetletju stagnacije znova zagnali italijansko gospodarstvo in ponudili nekaj olajšav in dodatnih ugodnosti prebivalstvu. To pa bi po drugi strani tudi močno obremenilo državno blagajno.

Minister za gospodarstvo Giovanni Tria je zagotovil, da se italijanski osnutek proračuna giblje znotraj okvirov za finančno stabilnost in da ga bo Bruselj odobril. Dialog z Evropsko komisijo je bil vseskozi konstruktiven, je poudaril, čeprav je predvsem notranji minister Matteo Salvini v preteklih dneh in tednih večkrat grozil, da se ne bodo uklonili "pritiskom iz Bruslja", hkrati pa se je tudi norčeval iz Evropske komisije in njenega predsednika Jean-Clauda Junckerja.