c S
Slovenska poraba kohezijskih sredstev skladna s povprečjem EU 18.10.2018 07:30 Bruselj, 17. oktobra (STA) - Slovenska poraba kohezijskih sredstev je skladna s povprečjem EU, zato Evropske komisije ne skrbi, da Slovenija ne bi porabila dodeljenih sredstev, je sporočila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Spomnila je, da je Slovenija v prejšnjem finančnem obdobju med letoma 2007 in 2013 počrpala vsa kohezijska sredstva.

Komisija ne dvomi, da bo Slovenija vsa kohezijska sredstva počrpala tudi v obdobju 2014-2020. Do konca letošnjega avgusta je bilo dodeljenih slabih 70 odstotkov sredstev prek izdanih odločitev o podpori, izplačila pa predstavljajo 18,8 odstotka razpoložljivih sredstev, so danes sporočili iz kabineta Bulčeve.

Na področju prometa je Slovenija počrpala svojo kohezijsko ovojnico v sklopu Instrumenta za povezovanje Evrope. "Seznanjena sem, da bo služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Bruslju do konca leta 2018 predložila še za 200 milijonov evrov zahtevkov za plačilo. Črpanje se lahko nadaljuje do leta 2023," je dodala Bulčeva.

Njena izjava sledi opozorilu člana Evropskega računskega sodišča Sama Jereba, da je Slovenija ena od desetih držav, ki lani, v četrtem letu izvajanja tekočega finančnega okvira, še ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Kot je minuli torek ob predaji letnega poročila sodišča o porabi sredstev EU za lani predsedniku DZ Dejanu Židanu dejal Jereb, bo treba na tem področju "narediti velik napor, da se bo to izboljšalo in da se bo sredstva do konca finančnega okvirja tudi porabilo". "Če pogledamo skupno porabo, je Slovenija ob koncu leta 2017 med najslabšimi petimi državami članicami glede črpanja vseh evropskih sredstev," je še izpostavil.

V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so v odzivu takrat zapisali, da se aktualna vlada zaveda, da je Slovenija "nekoliko zastala v izvajanju tekočega programskega obdobja evropske kohezijske politike 2014-2020, kar se odraža predvsem v zadnji fazi izvajanja, tj. izjemno nizkih povračilih sredstev iz EU blagajne v slovenski proračun".