c S
Braslovška občina sprejela OPN, vendar ne tudi za območje žage na Gomilskem 18.10.2018 07:30 Braslovče, 17. oktobra (STA) - Braslovška občina je septembra sprejela občinski prostorski načrt (OPN), vendar ne tudi za območje na Gomilskem, kjer želi škotska družba BSW Timber postaviti žago. Kot je za STA povedal braslovški župan Branimir Strojanšek, so na okoljsko ministrstvo naslovili vprašanje, kako je treba načrtovali območje žage, a odgovora še niso prejeli.

Občini namreč ni jasno, ali se lahko območje žage načrtuje samo z OPN ali je treba sprejeti tudi občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Ko bodo dobili odgovor, se bodo takoj lotili rešitve vprašanja gradnje žage, je danes povedal Strojanšek in dodal, da območja Šmatevža, kjer je predvidena gradnja žage, v OPN niso zajeli, ker niso imeli dovolj podatkov za to območje.

Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Aleš Prijon je danes v izjavi za medije na Gomilskem povedal, da se je pri gradnji žage zataknilo prav zaradi OPN. Dejal je, da je braslovška občina pred 10 leti sprejela OPN za cono, v kateri je predvidena gradnja žage, in to cono takrat iz industrijske spremenila v stanovanjsko. Zdaj bi bilo treba cono spremeniti nazaj v industrijsko, da bi lahko gradnja žage, ki je za ministrstvo zelo pomemben projekt, sploh stekla, pravi Prijon.

Po njegovih besedah so sklicali tudi sestanek, a se ga predstavniki braslovške občine niso udeležili.

Predstavnik podjetje BSW Slovenija Janez Mazej je dejal, da so septembra z ministrstva za zdravje prejeli okoljsko poročilo, zdaj pa čakajo na odločitev občine, kako bo žago umestila v prostor.

Mazej kljub težavam pričakuje, da bo gradnja žage stekla spomladi prihodnje leto, proizvodnja pa maja leta 2020. Dodal je še, da Škoti ne razmišljajo o izstopu iz projekta.

Visokotehnološki lesnopredelovalni center na Gomilskem, katerega vrednost je ocenjena na 40 milijonov evrov, vključuje največjo žago v Sloveniji s kapaciteto razreza 300.000 kubičnih metrov lesa letno. BSW naj bi les od slovenskih žag začel odkupovati že prihodnje leto.

Celotna investicija, ki bo po napovedih prinesla skupno 170 novih delovnih mest, obsega proizvodne komplekse na treh lokacijah. Poleg centra na Gomilskem načrtujejo še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo palet in lesene embalaže v Letušu.