c S
Kriza v Uljaniku bo vplivala na hrvaški BDP 18.10.2018 07:30 Zagreb, 17. oktobra (STA) - Hrvaška bo morala zaradi državnih jamstev za posojila največji hrvaški ladjedelnici Uljanik do konca leta plačati okoli 2,5 milijarde kun (337 milijonov evrov), je danes v Zagrebu dejal hrvaški minister za finance Zdravko Marić. Kriza v Uljaniku se bo po njegovih besedah negativno odrazila tudi pri hrvaškem bruto družbenem proizvodu (BDP).

Marić je pred sejo vlade na novinarsko vprašanje, ali bodo državna jamstva Uljaniku, ki v celoti znašajo 4,25 milijard kun (570 milijonov evrov), vplivala na državne finance, odgovoril, da se posledicam ne bo možno izogniti in da do konca leta pričakujejo izplačilo približno 2,5 milijarde kun jamstev iz državne blagajne. Kriza v Uljaniku bo po njegovih besedah zmanjšala hrvaški BDP za najmanj 0,6 odstotka do konca leta.

Minister ni izključil možnosti, da bodo morali do konca leta plačati tudi večino preostalih jamstev. Kot je pojasnil, lahko v ladjedelnici do konca leta dokončajo eno izmed specialnih plovil, dokončanje ostalih pa je vprašljivo.

Izognil se je odgovoru na vprašanje, ali Uljaniku grozi popolni zlom in likvidacija.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je v pogovoru za komercialno Novo TV v torek zvečer povedal, da za Uljanik, v katerega skupino poleg puljske ladjedelnice spada med drugim tudi ladjedelnica 3. maj na Reki, obstajajo štirje potencialni investitorji. Potrdil je, da so se pogovarjali z družbami Damen in Royal IHC iz Nizozemske, Fincantieri iz Italije in Smart Holding iz Ukrajine.

Medtem sindikati za prihodnji teden pripravljajo novo stavko, potem ko delavci Uljanika niso prejeli septembrske plače. Sindikati opozarjajo, da vse več delavcev išče službo drugod in odhaja iz ladjedelnic.

Na torkovi glavni skupščini Uljanika uprava in nadzorniki niso dobili podpore večine članov skupščine. Skupščina sicer na deveturni seji ni uspela sestaviti novega nadzornega odbora, ki bi lahko imenoval novo upravo.

Predsednik uprave Uljanika Gianni Rossanda je na skupščini vztrajal, da je program prestrukturiranja družbe v sodelovanju s strateškim partnerjem Kermas energijo lastnika Danka Končarja edina pot za preživetje družbe.