c S
Bilo bi škodljivo, če bi obalni turizem obvladoval en sam igralec 18.10.2018 07:30 Portorož, 17. oktobra (STA) - Škodljivo bi bilo, če bi nekdo, ki že ima v lasti pomemben delež obalnega turizma, prevzel še ostala akterja na tem območju in tako obvladoval celotno slovensko obalo, je na Obalnem forumu v Portorožu ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Po mnenju ministra je v Sloveniji sicer prostora za dve do tri velika podjetja v turistični panogi.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnjem Obalnem forumu v organizaciji Časnika Finance najprej izpostavil "ekstremno" rast slovenskega turizma v zadnjih letih. V letu 2017 so tako presegli 12,5 milijona nočitev. Ob tem je minister opozoril, da gre delno res za posledico mednarodnih trendov, delno pa je tudi rezultat dejavnosti Slovenije na tujih trgih. Če je rast turizma na svetovni ravni sedemodstotna in na evropski osemodstotna, so v Sloveniji namreč zabeležili za 18 odstotkov več tujih prihodov turistov.

Počivalšek opaža, da so dosegli velik napredek tudi z vidika donosa. Če je bila pred dvema letoma turistična panoga gledano v celoti v izgubi, so zdaj številke pozitivne. Je pa tudi minister priznal, da je dodana vrednost še vedno prenizka, osnovni vzrok pa Počivalšek vidi v lastniški strukturi, saj je kar 40 odstotkov hotelov pri nas v državni lasti, lastništvo pa "ni dovolj zahtevno do upravljavcev portfelja". Po njegovem prepričanju bi bil uresničljiv cilj za slovenski turizem sedemodstotni donos na kapital.

Minister je spomnil na lani sprejeto turistično strategijo, ki predvideva upravljavsko koncentracijo zdaj razdrobljenega državnega turističnega portfelja pod okrilje Slovenskega državnega holdinga, izboljšanje poslovanja teh podjetij in v tretji fazi privatizacijo.

Ne glede na to pa Počivalšek že zdaj pričakuje aktiven pristop aktualnih upravljavcev v smeri investicij in posodobitve ponudbe. Tako je npr. pri SID Banki posebej za turizem na razpolago 160 milijonov evrov z vračilno dobo 30 let, česar do zdaj še ni bilo, je navedel.

Počivalšek sicer meni, da je v Sloveniji dovolj prostora za dve do tri velika podjetja v turistični panogi, ki bodo sposobna rasti, širitve in razvoja tako v Sloveniji kot v tujini. Savin prevzem Hotelov Bernardin razume pozitivno in kot korak, "ki onemogoča, da bo nekdo, ki je že lastnik pomembnega deleža turizma tukaj na Obali, prevzel še preostali dve pomembni podjetji".

"Mi nimamo nič proti temu, da je en pomemben igralec že v Portorožu, menimo pa, da bi bilo škodljivo, če bi se vsa lastnina skoncentrirala pri tem enem in istem lastniku," je dodal minister.

Na okrogli mizi, ki je sledila, so svoje poglede delili nekateri vidni predstavniki primorskega gospodarstva. Predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan je navedel, da so v letošnjem poslovnem načrtu predvideli okoli 160 milijonov evrov prihodkov, v prvi polovici leta pa so presegli lanske prihodke, "torej izkoriščamo konjukturni val". Z omenjeno rastjo se soočajo tudi z določenimi težavami, denimo na področju kadrov, a stvari rešujejo in se nadejajo nadaljnje rasti.

Kar se tiče pridobivanja novih poslov, je Gortan povedal, da je povpraševanja veliko, koliko časa bo ta trend trajal, pa ni želel ugobiati, čeprav že napovedane "mini krize" zaenkrat ni na vidiku.

Gortan postopkov prodaje Intereurope ni mogel komentirati, je pa poudaril, da si želijo lastnika, ki bo prepoznal vse potenciale družbe in ki bo tudi pripravljen vložiti v nadaljnji razvoj Intereurope.

Direktor SMT Peter Polič je pojasnil, da gradnja objekta v Divači teče po načrtih in bi morala biti zaključena do konca letošnjega leta. Do konca prvega četrtletja 2019 pa bi že morali na trg priti s prvimi sončnimi paneli, je dodal.

Z letošnjo letino grozdja pa je zelo zadovoljen direktor Vinakoper Borut Fakin. Kot je pojasnil, so bili v zadnjem času dejavni pri pozicioniranju novih produktov, imajo pa tudi smele načrta na področju izvoza.