c S
Vlada o škodi po majskem neurju s poplavami 18.10.2018 07:52 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Vlada se bo danes seznanila s končno oceno škode na stvareh zaradi neurja s poplavami med 4. in 6. majem letos na območju koroške, podravske, pomurske in vzhodnoštajerske regije. Prizadetih je bilo 40 občin, kjer je nastalo za več kot šest milijonov evrov škode, s čimer je presežena meja za uporabo sredstev državnega proračuna.

Nevihte z močnejšimi nalivi so v začetku maja na omenjenih območjih povzročile veliko težav, meteorna voda je zalila kletne in bivalne prostore številnih stanovanjskih objektov ter tudi prostore nekaterih podjetij in trgovin.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, škoda, katere oceno je 6. avgusta verificirala državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah, v 40 občinah skupno znaša nekaj več kot šest milijonov evrov.

Ker končna ocena neposredne škode presega 0,3 promile načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2018 (2,9 milijona evrov), je dosežen limit za uporabo sredstev državnega proračuna v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Vlada bo obravnavala tudi predlog državne rudarske strategije, ki bo določala cilje, usmeritve in pogoje za usklajeno raziskovanje in izkoriščanje oz. gospodarjenje z mineralnimi surovinami v Sloveniji. "Osnovni cilj strategije je gospodarjenje, ki vodi k zagotavljanju mineralnih surovin ter ohranjanju dostopnosti naravnih virov sedanji in prihodnji generaciji po načelih trajnostnega razvoja," pravijo v vladnem uradu.

Na mizi ministrov pa verjetno še ne bo predloga za razrešitev direktorice Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Tanje Muha. Kot je v sredo povedal minister za javno upravo Rudi Medved, predloga sveta Akosa še niso prejeli.

Svet Akosa je v ponedeljek sklenil vladi predlagati razrešitev Muhe. Po pregledu dokumentacije glede dodelitve frekvenc za mobilno tehnologijo 5G podjetju BTC je namreč ugotovil, da je direktorica s svojimi izjavami zavajala. Muha je v odzivu dejala, da z razlogi za predlagano razrešitev ni bila seznanjena in da ni niti mogla odgovoriti na obtožbe, kar po njenem mnenju pomeni kršitev zakona.