c S
V sindikatu delavcev v zdravstveni negi danes odločanje o obnovitvi stavke 18.10.2018 07:52 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Republiški odbor Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije bo danes zasedal pod vtisom torkovega sestanka ministra za zdravje Sama Fakina z zdravstvenimi sindikati, ki ni prinesel konkretnih dogovorov. Predsednica sindikata Slavica Mencingar je za STA napovedala, da bo odbor odločal o odmrznitvi stavkovnih zahtev in obnovitvi stavke.

"Nismo niti dobre volje niti optimistični," je v torek po sestanku z ministrom poudarila predsednica sindikata Mencingarjeva. Dodala je, da ne bi želela prehitevati z grožnjo stavke, "vendarle pa ta ni tako nerealna". Tudi pred današnjo sejo republiškega odbora sindikata se ji zdi odločitev za obnovitev stavke verjetna.

Kot je Mencingarjeva dejala za STA, je zelo razočarana, ker minister na sestanku ni znal odgovoriti na vprašanje, kako preprečiti nadaljnje odhajanje zdravstvenega kadra. Nezadovoljna je tudi s Fakinovo razlago, da ministrstvo za zdravje ne bo začelo pogajanj z zdravstvenimi sindikati, saj je zanje odgovorna vladna pogajalska skupina.

Sicer so ključne organizacije na področju zdravstvene nege, med njimi tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi, že večkrat zahtevale takojšnje reševanje razmer, ki vladajo na njihovem področju. Zapirajo se bolnišnični oddelki, medicinske sestre so preobremenjene, zbolevajo, odhajajo na delo v tujino in zapuščajo svoj poklic, so opozorili in dodali, da se zadeve vlečejo že predolgo.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter štirje sindikati so zato pred časom podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.

Kot so ob tem poudarili, je nujen sprejem kompetenc in poklicnih aktivnosti, saj so te temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Njihovo sprejetje in zaposlitev dodatnega kadra v zdravstveni negi, tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu, bi po njihovem mnenju pomembno izboljšalo razmere.

Vlado Marjana Šarca so zato pozvali, naj se vsi ključni deležniki na področju zdravstvenega sistema sestanejo in skupaj poiščejo rešitve, ki bodo celotnemu zdravstvenemu timu omogočile boljše pogoje dela, ki bodo v korist tako bolnikov kot izvajalcev. V sindikatu delavcev v zdravstveni negi pa so že pred sestankom s Fakinom omenili možnost obnovitve stavke.