c S
Z novim skladom v financiranje tehnologij čiste energije 17.10.2018 15:40 Bruselj, 17. oktobra (STA) - Na pobudo Evropske komisije in skupine Breakthrough Energy, ki jo vodi Bill Gates, bo z današnjim podpisom memoranduma o sodelovanju ustanovljen nov sklad za čisto energijo Breakthrough Energy Europe v vrednosti 100 milijonov evrov. Sklad bo pomagal inovativnim podjetjem razvijati nove tehnologije čiste energije, so sporočili iz Bruslja.

"Pobuda je dodaten ukrep Evropske komisije v boju proti podnebnim spremembam in pri uresničevanju pariškega podnebnega sporazuma," so navedli v Bruslju. Komisija trenutno pripravlja tudi dolgoročno strategijo za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki jo bo predstavila novembra pred podnebno konferenco v Katovicah na Poljskem.

Gates se bo med obiskom v Bruslju danes in v četrtek med drugim sestal tudi s predsednikom komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in več člani in članicami kolegija. Po dvostranskem srečanju s predsednikom se bo udeležil pogovora o vlogi Evrope pri mednarodnem razvoju v Evropskem parlamentu, z visoko predstavnico Federico Mogherini pa bo nato razpravljal o delu Svetovnega tehnološkega foruma.

V četrtek bo Gates s komisarjem Nevenom Mimico pogovarjal o prispevku fundacije Billa in Melinde Gates k načrtu EU za zunanje naložbe, sledil pa bo podpis o sodelovanju. Sodelovanje bo okrepilo diagnostične zdravstvene storitve v podsaharski Afriki.