c S
Prodaja avtomobilov v EU septembra s padcem 17.10.2018 15:14 Frankfurt, 17. oktobra (STA) - Septembra je bilo v EU prodanih 1,09 milijona osebnih avtomobilov, kar je 23,5 odstotka manj kot septembra lani, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Glavni razlog je po njihovih besedah septembrska uveljavitev novih pravil glede meritev izpustov in porabe goriva, zaradi katerih je prodaja avgusta močno poskočila.

S 1. septembrom so začela veljati nova pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, znana pod kratico WLTP. Novost naj bi prinesla veliko bolj realne meritve, saj te ne bodo več potekale v laboratorijih, temveč v dejanskem okolju. Proizvajalci bodo morali upoštevati tudi več kriterijev in pogojev.

Avgusta, ko vozila še niso bila podvržena spremenjenim postopkom testiranj, je prodaja osebnih avtomobilov porasla za skoraj 33 odstotkov. Proizvajalci so kupcem namreč ponudili velike popuste in s tem marsikje poskrbeli za rekorde. Avgust namreč zaradi številnih dopustov tradicionalno velja za neugoden mesec za avtomobilske trgovce.

Septembra je bila prodaja posledično slabša. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je največji padec prodaje zabeležil Volkswagen, ki je septembra prodal 172.000 vozil, septembra lani pa 330.500. Pri Fiatu se je prodaja znižala za 31,9 odstotka, pri Renaultu pa za 27 odstotkov.

ACEA je ob tem opozorilo tudi na nevarnosti, ki bi jih prinesel brexit brez dogovora. Kot je poudaril generalni sekretar združenja Erik Jonnaert, se njihovi člani že pripravljajo na to neželeno možnost, ki bi ogrozila obstoječi poslovni model.

Glavno spremembo bi predstavljala počasnejša dostava zaradi mejnega nadzora. Večina podjetij v avtomobilski proizvodnji namreč posluje po t. i. modelu "just in time", po katerem avtomobilski deli v tovarne prispejo takrat, ko jih te potrebujejo.

Počasnejša dostava bi zahtevala spremembo tega modela, kar bi v praksi pomenilo predvsem potrebo po bistveno večjih skladiščnih kapacitetah, ki jih nekateri proizvajalci po Jonnaertovih besedah že gradijo.