c S
Židan in Jerkičeva na srečanju izpostavila pomen socialnega dialoga 17.10.2018 14:02 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Predsednik DZ Dejan Židan se je odzval povabilu predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidije Jerkič na srečanje, na katerem sta med drugim izpostavila pomen socialnega dialoga. Kot je Jerkičeva dejala v izjavi za medije po srečanju, pričakujejo nadaljnje učinkovito delo ESS, Židan pa je napovedal posluh za zahteve sindikatov.

Kot je pojasnila Jerkičeva, sta z Židanom govorila predvsem o zahtevah ZSSS v času trenutnega sklica DZ. "Predsednika smo seznanili z nekaterimi našimi aktivnostmi in vlogami, zlasti pa smo izrazili pričakovanje, da bo tudi v novem mandatnem obdobju Ekonomsko-socialni svet (ESS) tisto mesto, kjer se bo usklajevalo vso zakonodajo in stališča med socialnimi partnerji," je dejala.

Od Židana pričakujejo, da bo pri sprejemanju zakonodaje posebej pozoren na to, da bo sodelovanje socialnih partnerjev tudi v bodoče takšno kot doslej. Govorili so tudi o "širših težavah", med drugim o tem, da je v koalicijski pogodbi po besedah Jerkičeve zaznati ponovno ukinjanje državnega sveta.

Glede slednjega so Židana opozorili, da je državni svet edino mesto, kjer lahko sindikati na državni ravni izražajo svoja stališča, ne da bi bili odvisni od političnih strank.

Po Židanovih besedah so v pogovoru izpostavili predvsem pomen socialnega dialoga, ki je med drugim namenjen sprejemanju bolj trajnostnih družbenih odločitev. Napovedal je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo socialni dialog v DZ upoštevan in še dodatno izboljšan.

Tema pogovora je bilo tudi prekarno delo, ki ga oba razumeta kot "neke vrste družbeno zlo, ki ne koristi nikomur, škoduje pa posamezniku, saj mu bistveno oteži življenje in načrtovanje življenja, ter tudi družbi".

Kot je še poudaril predsednik DZ, bi morali imeti vsi zaposleni interes biti včlanjeni v sindikat, saj so delavske pravice posledica več kot sto let trajajočega boja sindikatov.

O minimalni plači z Jerkičevo nista govorila, je pa Židan poudaril, da mora ta biti nad pragom revščine. Jerkičeva je dodala, da minimalna plača ne sme predstavljati socialnega korektiva, ocenila pa je, da jih na tem področju čaka še kar precej dela.

Predsednica ZSSS je komentirala tudi sodelovanje zasebnega in javnega sektorja pri prizadevanjih za dvig plač. Kot je pojasnila, o skupnih pogajanjih niso govorili, saj se javni sektor pogaja z drugimi partnerji kot zasebni, bilo pa je govora o enotnih zahtevah.

Obstaja možnost skupnih protestnih akcij. Glede na to, da je javni sektor v torek za december napovedal protestni shod, bodo do decembra zagotovo potekali pogovori s sindikati javnega sektorja o skupnem nastopu na tem shodu, je dejala.

"Tudi v zasebnem sektorju se pogajanja za kolektivne pogodbe premikajo počasi oziroma se premikajo v smeri precej nizkega zviševanja najnižjih osnovnih plač. Pričakujem, da bodo skupni pritiski premaknili pogajanja tudi v zasebnem sektorju," je še dodala Jerkičeva.