c S
Poslovanje Adrie Airways letos ne bo pozitivno 17.10.2018 10:12 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Poslovanje Adrie Airways, ki je lani ustvarila 5,4 milijona evrov čiste izgube, tudi letos ne bo pozitivno. "Prihodki bodo precej zrasli glede na lani, a predvsem zaradi visokih cen nafte poslovanje pod črto ne bo pozitivno," je za Delo povedal generalni direktor Adrie Airways Holger Kowarsch.

"Adria Airways je družba v zasebni lasti, tako da napovedi ne bom razkrival, zagotovo pa poslovanje letos ne bo pozitivno," je za časnik dejal Kowarsch, ki slovenskega letalskega prevoznika vodi od februarja. "S temi cenami nafte je to nemogoče," je dodal in poudaril, da so cene nafte trenutno 31 odstotkov višje kot v enakem času lani.

Po poročanju portala Siol je Adria Airways, ki je od začetka leta 2016 v lasti nemškega finančnega sklada 4K Invest, zaradi slabega finančnega stanja spet pod drobnogledom javne agencije za civilno letalstvo. Agencija je po informacijah portala ugotovila, da je Adria Airways že na zadnji dan lanskega leta izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost. Slovenskemu letalskemu prevozniku zato v skrajnem primeru grozi celo izguba licence za letenje. Prizemljitev letal bi Adrio Airways dokončno pahnila v stečaj, navaja Siol.

Kot eno trenutno največjih težav družbe je Kowarsch za Delo navedel pomanjkanje posadk. "Adria Airways je pri povečevanju števila letov narobe načrtovala potrebno število posadk, zato moramo zdaj pohiteti ter usposobiti mnogo novih pilotov in kabinskega osebja," je dejal in napovedal, da bodo večino teh težav rešili do konca novembra.

To sicer ni le njihova težava, saj vse letalske družbe v Evropi občutijo pomanjkanje posadk, tako pilotov kot kabinskega osebja.

Letos so v Adrii Airways zaposlili dodatnih 100 ljudi, kar je s slovenskega gospodarskega vidika ogromno, je povedal. Več kot 90 od njih je pilotov in kabinskega osebja, nekaj pa jih je zaradi rasti podjetja prišlo še v administracijo.

Pomanjkanje posadk je tudi glavni vzrok za odpovedi in združevanje letov, nad katerimi se že nekaj mesecev pritožujejo potniki Adrie Airways. "Delamo najbolje, da se to ne bo več dogajalo," je dejal Kowarsch in dodal, da je to katastrofa tudi za letalskega prevoznika, saj so za odškodnine potnikom plačali več sto tisoč evrov.

Po drugi strani pa Kowarsch vidi pomanjkanje posadk v evropskem letalstvu kot veliko priložnost za družbo, ki jo vodi. Ker lahko opravljajo lete za skupino Lufthansa in bodo kmalu imeli dovolj posadk, nameravajo več letal s posadkami oddati v najem. "En airbus bomo oddajali od sredine decembra do marca, tri pa bomo oddajali od konca oktobra do sredine decembra," je povedal in menil, da je oddajanje letal velika priložnost za Adrio Airways zaradi več prihodkov in manjšega tveganja.