c S
Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za revizijo v primeru celjske bolnišnice 17.10.2018 09:41 Celje, 17. oktobra (STA) - Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za revizijo postopka, v kateri je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije tožil celjsko bolnišnico za 162.000 evrov. Nekateri bolniki so si namreč pred leti sami morali doplačati razliko za robotsko operacijo pri raku prostate.

Kot poroča današnji Večer, omenjeni zavod celjski bolnišnici v začetku ni priznal višje cene robotskih operacij prostate, ki so jo kot edini v Sloveniji v celjski bolnišnici opravljali z robotom Da Vinci. Zato so v bolnišnici tem bolnikom za tovrstne posege zaračunavali doplačilo v višini 1500 evrov, s čemer so se bolniki strinjali.

Potem je zavod celjsko bolnišnico tožil za vsak primer doplačila posebej, nato po pravnomočnih izgubah teh tožb vložil še skupno tožbo za 162.000 evrov. A so tudi to na celjskem sodišču izgubili tako na prvi kot na drugi stopnji, kjer so sodniki obakrat presodili, da zavodu ni uspelo dokazati, da je celjska bolnišnica v tem primeru ravnala pridobitniško, s tem pa je tudi odpadel pravni temelj za pogodbeno kazen.

Zdravstveni zavod je vsem bolnikov, ki so nanj vložili vlogo z dokazilom, da so doplačali za robotsko operacijo, denar medtem že vrnil. Ob tem je zavod celjski bolnišnici tedaj naložil še pogodbeno kazen, 1200 evrov za vsako operacijo.

Zavod je zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče vložil zaradi po njihovem mnenju zmotne uporabe materialnega prava, povezanega s splošnimi dogovori za pogodbena leta od 2011 do 2015. Predlagali so spremembo sodb prve in druge stopnje z ugoditvijo tožbenemu zahtevku, podredno pa ugoditev revizije z razveljavitvijo sodb prve in druge stopanje in vrnitev zadeve v novo sojenje na prvo stopnjo.

Po navedbah Večera so vrhovni sodniki zapisali, da je bila celjska bolnišnica uspešna pri dokazovanju, da ni pogojevala bolnikov robotskih operacij prostate s posebnimi plačili ali prispevki zavarovanih oseb, temveč so se zavarovalne osebe za doplačilo odločile prostovoljno.

Na sodišču je bilo namreč dokazano, da je celjska bolnišnica bolnike seznanila s ceno robotske operacije raka prostate in pridobila njihova pisna soglasja za doplačilo.

Prav tako je celjska bolnišnica dokazala, da je bil strošek robotskih operacij med leti 2011 in 2015 višji kot pri zavodu priznana cena storitve in zahtevanega doplačila zavarovancev.

S tem je celjski bolnišnici uspelo dokazati, da tudi z doplačilom zavarovancev za robotsko operacijo niso pokrili niti dejanskega stroška operacije, kaj šele, da bi si ob tem v bolnišnici povečali svoje premoženje, še poroča Večer.