c S
Advent se pripravlja na prodajo Addiko Bank 17.10.2018 07:10 Frankfurt, 16. oktobra (STA) - Sklad Advent je začel s pripravami na prodajo dunajske banke Addiko Bank, ki je prisotna tudi v Sloveniji, poroča Reuters, ki se sklicuje na vire blizu sklada. Za nakup se neuradno zanimata ameriški banki Goldman Sachs in Citi. Knjigovodska vrednost banke, ki se je preimenovala iz Hypo Alpe Adria Bank, naj bi znašala 850 milijonov evrov.

Sklad naj bi se primarno osredotočal na javno ponudbo delnic na borzi, potencialni kupci pa bodo imeli tudi možnost oddati individualne ponudbe. Po navedbah Reutersa je knjigovodska vrednost banke ocenjena na 850 milijonov evrov, do dejanske prodaje pa bo najverjetneje prišlo prihodnje leto.

Potencialni vlagatelji bodo pozorno spremljali javno objavo delnic NLB, za katere sta namero za prodajo SDH in NLB objavila v ponedeljek, ocenjuje Reuters.

Pri Adventu in Goldman Sachs zadeve za Reuters niso želeli komentirati, banka Citi pa za odziv ni bila dosegljiva.

Addiko Bank posluje v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini. Nastala je s preimenovanjem Hypo Alpe Adria Bank, ki sta jo leta 2014 za okoli 200 milijonov evrov kupila sklad Advent International ter Evropska banka za obnovo in razvoj.

Addiko banka je iz rdečih številk izšla leta 2016, ko je ustvarila nekaj manj kot 13 milijonov evrov dobička pred davki. Tudi leto 2017 je sklenila z dobičkom iz poslovanja.