c S
Evropske borze končale v zelenem 17.10.2018 07:10 London/Frankfurt/Pariz, 16. oktobra (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so današnje trgovanje končali v zelenem. Vlagatelje so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spodbudile predvsem novice iz Bruslja, da EU še vedno verjame v možnost dogovora z Veliko Britanijo glede izstopa slednje iz EU. Upajo tudi, da bo Evropska komisija potrdila italijanski proračun.

EU in Združeno kraljestvo za dogovor o urejenem brexitu potrebujeta več časa, je danes v Luksemburgu ocenil glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. "Vzeli si bomo ta čas - mirno, resno - da dosežemo ta celovit dogovor v prihodnjih tednih," je dejal ob prihodu na zasedanje ministrov EU.

Italijanska vlada pa je v ponedeljek zvečer še pravočasno sprejela osnutek proračuna za leto 2019 in ga poslala v Bruselj. V ponedeljek se je namreč iztekel rok, do katerega so morale države sprejeti osnutke proračunov za prihodnje leto, da jih bo Evropska komisija lahko preverila, ali so v skladu s skupnimi finančnimi pravili.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil 1,46 odstotka in sklenil pri 3257,34 točke. V Milanu je FTSE MIB pridobil 2,23 odstotka, v Zürichu SMI 1,64 odstotka, v Parizu CAC 40 1,53 odstotka, na Dunaju ATX prav toliko, v Frankfurtu DAX 1,40 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 0,43 odstotka.

V zelenem se gibljejo tudi tečaji vrednostnih papirjev v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je bil slabe štiri ure pred koncem trgovanja 1,48 odstotka nad izhodiščem. Širši indeks S&P 500 je pridobil 1,43 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa dva odstotka.

Tečaj evra se je glede na dolar rahlo zvišal. Okoli 18. ure je bilo treba za en evro odšteti 1,1592 dolarja, kar je 0,07 odstotka več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra postavila pri 1,1587 dolarja (v ponedeljek pri 1,1581 dolarja).

Rastejo tudi cene nafte. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 81,01 dolarja, kar je 23 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo novembra pa se je glede na ponedeljkovo zaključno vrednost v tem času podražila za devet centov na 71,87 dolarja.