c S
Trumpova vlada si bo prizadevala za nove trgovinske sporazume z EU, Japonsko in Veliko Britanijo 17.10.2018 08:01 Washington, 17. oktobra (STA) - Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer je v torek v kongresu napovedal, da si bo vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa prizadevala skleniti nove trgovinske sporazume z EU, Japonsko in Veliko Britanijo. Trump pravi, da ves svet izkorišča ZDA in potrebuje nove sporazume o trgovini.

"Zavezani smo skleniti ta pogajanja s pravočasnimi in bistvenimi rezultati, ki bodo pomagali ameriškim delavcem, kmetom in podjetjem," je dejal Robert Lighthizer. Trum se k novim sporazumom spravlja tako, da najprej grozi s carinami, ki jih potem v določenih primerih tudi uvede, nasprotni strani pa ne preostane drugega, kot da se pogaja.

Doslej mu je uspelo izsiliti nov sporazum o prosti trgovini z Mehiko in Kanado, popustila je tudi Južna Koreja, EU še ni, Velika Britanija izstopa iz EU in bo potrebovala nov sporazum z ZDA, Japonska pa bo popustila zaradi uvedbe carin na izvoz jekla in aluminija. Kitajska še ni popustila in je deležna visokih carin, vendar pa so jih tudi ZDA.