c S
Sestanek Fakina s sindikati brez konkretnih dogovorov, na sindikalni strani razočarani 16.10.2018 15:47 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Sestanek ministra za zdravje Sama Fakina z vsemi zdravstvenimi sindikati, ki je danes potekal v prostorih ministrstva, ni prinesel konkretnih dogovorov. Po Fakinovih besedah so začeli pogovore in postavili pravila, odločitve pa bodo sledile. "Nismo niti dobre volje niti optimistični," pa je sestanek komentirala sindikalistka Slavica Mencingar.

Fakin je po sestanku v izjavi za medije napovedal, da bodo "uporabili številke in se odločali na podlagi podatkov". Poudaril je, da ministrstvo za zdravje ne bo začelo pogajanj z zdravstvenimi sindikati, saj je zanje odgovorna vladna pogajalska skupina. Kot je dodal, zaenkrat ni predvideno, da bi se posamezni ministri pogajali s posameznimi skupinami sindikatov.

Ob tem je minister dejal, da zahtev zaposlenih v zdravstveni negi v zvezi s kadrovskimi standardi in normativi zaenkrat ne more komentirati, saj se še mora podrobno seznaniti z zdajšnjim stanjem na tem področju. "Je pa to stvar pogajalskih skupin," je opozoril in ocenil, da do težav prihaja tudi zato, "ker ponekod šepa organizacija, menedžment in upravljanje bolnišnic".

V zvezi z vprašanjem kompetenc srednjih medicinskih sester, ki delajo na mestih diplomiranih sester, je Fakin dejal, da bodo na ministrstvu zadevo proučili in se v najkrajšem času odločili. Na vprašanje, kako preprečiti zapiranje oddelkov zaradi pomanjkanja sester, pa je odgovoril, da bodo tudi v tem primeru "uporabili številke".

"Prvi podatki kažejo, da je na nekaterih oddelkih dejansko premalo medicinskih sester, na nekaterih pa ne," je pojasnil minister. Po njegovih besedah ne prihaja do normalnih menedžerskih prerazporeditev kadrov med oddelki: "Menedžment mora poskrbeti, da je na kritičnih mestih vedno zaloga kadra, ki lahko nadomesti manjkajoče."

"Doslej smo se premalo ukvarjali z menedžmentom," pa je Fakin odgovoril na vprašanje, ali je velik del krivde za težave v vodstvih zdravstvenih zavodov.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je rezultate današnjega sestanka z ministrom Fakinom komentirala z besedami: "Nismo niti dobre volje niti optimistični." Po njenih besedah je "zelo zaskrbljujoče", ker minister ni znal odgovoriti, kako obdržati zdravstveni kader, da ne bo uhajal. Dejala je, da prerazporejanje kadrov ni rešitev.

"Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore, ne pa konkretno kdaj in na kakšen način. Minister nam je dal vedeti, da nima mandata vlade za pogajanja z nami, kar je zelo slabo," je opozorila Mencingarjeva in napovedala, da se bo v četrtek sestal republiški odbor sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Mencingarjeva je dodala, da kljub razočaranju nad sestankom z ministrom ne bi želela prehitevati z grožnjo stavke, "vendarle pa ta ni tako nerealna".

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je dejal, da so od ministra Fakina zahtevali, naj "vsaj tako kot drugi ministri podpre svoj resor, odpre kritične točke, da nam ne bo treba izstopati iz enotnega plačnega sistema". Poudaril je, da jim minister tokrat ni nič obljubil, "razen tega, da bo pregledal vse številke".

"Mislim, da nam je pritlehno grozil glede standardov in normativov, kontrol, nadzora in tako naprej," je kritično ocenil Vukadinovič. Dodal je, da jim je minister napovedal nadaljevanje pogovorov, sami pa nameravajo novi vladi ter ministrstvoma za zdravje in za delo vendarle dati nekaj časa za iskanje rešitev.

Predsedniku sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igorju Muževiču se zdi najpomembnejše, da se bodo končno lahko pogovarjali "z ministrom, ki dejansko nekaj ve o zdravstvu. Izrazil je pričakovanje, da bo minister držal današnjo obljubo, "da bo kakršnekoli spremembe v sistemu baziral na objektivnih dejstvih in številkah".

V tem primeru Muževič ne pričakuje težav v komunikaciji z zaposlenimi v zdravstvu - tako z medicinskimi sestrami kot z zdravniki.

Sicer se je današnjega sestanka med ministrom in zdravstvenimi sindikati udeležil tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Opozoril je, da sestanek ni bil namenjen vprašanju stavke. Kot je pojasnil, so ministra vprašali, kakšno je njegovo stališče do enotnega plačnega sistema: "Zatrdil je, da zastopa stališče vlade, da je treba ohraniti enotni plačni sistem."