c S
Skupna vloga Slovenije in Hrvaške za zaščito oljčnega olja objavljena v uradnem listu EU 16.10.2018 15:22 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - V uradnem listu EU je bila objavljena skupna vloga Slovenije in Hrvaške za zaščito oljčnega olja pod imenom Istra z zaščiteno označbo porekla, o kateri so se oljkarji obeh držav dogovorili maja lani. Ta skupna vloga ne bo vplivala na že zaščiteno slovensko oljčno olje z imenom Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre.

Hrvaška je leta 2016 pri Evropski komisiji vložila vlogo za registracijo oljčnega olja z imenom Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Slovenija je imela ugovor na to vlogo, saj je slovensko oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla pri komisiji registrirano že od leta 2007.

Zaradi slovenskega ugovora je komisija državi pozvala k dogovoru. Oljkarji z obeh strani meje so se na pogajanjih sporazumeli, da bosta namesto hrvaške vloge Slovenija in Hrvaška pripravili skupno vlogo za zaščito oljčnega olja iz slovenske in hrvaške Istre z imenom Istra.

Skupno vlogo oziroma specifikacijo je hrvaško ministrstvo za kmetijstvo maja 2017 posredovalo v ponovno obravnavo Evropski komisiji. Ta je vlogo pregledala in jo prejšnji mesec objavila v uradnem listu, ostale države članice in tretje države pa lahko do konca decembra 2018 komisiji posredujejo morebitne ugovore. Če pripomb ne bo, bi lahko olje registrirali v šestih do dvanajstih mesecih, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V primeru uspešno zaključenih postopkov bo za Slovenijo in Hrvaško to druga skupna zaščita kmetijskega proizvoda. Leta 2015 sta z zaščiteno označbo porekla skupaj že zaščitili istrski pršut. Letos maja so hrvaški in slovenski čebelarji pripravili skupno vlogo za zaščito istrskega medu, razmišlja pa se tudi o pripravi skupne vloge za zaščito istrskega sira.

Na področju oljčnega olja pa bi bila to sploh prva skupna zaščita dveh držav v Evropi. Morebitna skupna zaščita oljčnega olja Istra ne bo vplivala na zaščito slovenskega oljčnega olja z imenom Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, so še poudarili na ministrstvu.

Zaščitena označba porekla zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Proizvodnja je geografsko omejena, kakovost in značilnosti kmetijskega pridelka ali živila pa so izključno ali bistveno posledica geografskega okolja ter njegovih naravnih in človeških dejavnikov. Vsi postopki pridelave in predelave morajo potekati na predpisanem geografskem območju, prav tako pa morajo iz tega območja izhajati tudi uporabljene surovine.