c S
Pri Mozlju pri Kočevju zaprtje odlagališča 16.10.2018 13:31 Kočevje, 16. oktobra (STA) - Po skoraj pol stoletja delovanja bodo danes zaprli odlagališče odpadkov pri Mozlju pri Kočevju. Z zapiranjem odlagališča jim je uspelo preprečiti nadaljnje vplive na okolje in pri tem prihraniti denar, predviden za zapiranje, so sporočili s kočevske občine. Tamkajšnji zbirni center za odpadke bo še naprej obratoval.

Da bi občanom čim bolj olajšali ločevanje odpadkov in zagotovili čim večjo pretočnost, zbirni center pri Mozlju tudi posodabljajo, so sporočili s kočevske občine.

Tam so zgradili tudi 1100 kvadratnih metrov velik pokriti nadstrešek za ločeno skladiščenje odpadkov, ki ga bodo danes uradno odprli. Kočevska občina je zanj odštela nekaj manj kot 430.000 evrov občinskega proračunskega denarja. Na omenjenem območju sicer deluje še kompostarna, ki lahko letno predela do 4000 ton bioloških odpadkov.

Po podatkih kočevske občine je sicer območje pri Mozlju ravnanju z odpadki namenjeno od leta 1973. Zaradi kraškega zemljišča in zakonodajnih zahtev so odpadke tam prenehali odlagati leta 2013, po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja pa so lani odlagališče odpadkov začeli zapirati.

Za to so uporabili več kot 40.000 kubičnih metrov zemljine, ki so jo izkopali pri gradnji kočevske železniške proge in Yaskawine tovarne. S tem so prihranili štiri petine predvidenega oz. zapiranju namenjenega denarja, so opozorili.

Dodali so, da na zaprtem območju odlagališča pri Mozlju prihodnjih 30 let ne smejo izvajati ničesar drugega razen rednega vzdrževanja in spremljanja vplivov na okolje.

Med prednostmi in cilji zaprtja odlagališča odpadkov pri Mozlju so na kočevski občini navedli še omejitev in znižanje izpustov metana ter ogljikovega dioksida, izločitev nevarnih snovi v izcedni vodi, manjši vpliv na podzemne vode in zmanjšanje tovornega prometa smetarskih in drugih tovornih vozil na omenjenem območju.