c S
Skei zaradi nezadovoljstva napovedal protestni shod na Ravnah na Koroškem 16.10.2018 14:14 Ravne na Koroškem, 16. oktobra (STA) - Koroška regijska organizacija Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) je za četrtek, 25. oktobra, napovedala protestni shod na Ravnah na Koroškem, na katerem želijo opozoriti na "ignoranco večine delodajalcev na Koroškem" glede zahtev delavcev oz. Skei. Predsednik regijske organizacije Vili Novak pričakuje množično udeležbo.

Skei si na Koroškem za povišanje plač in boljše pogoje dela prizadeva v več družbah, pri čemer so v nekaterih, kot so povedali na nedavni novinarski konferenci, uspeli doseči dogovore, še vedno pa med drugim niso dosegli želenega napredka pri pogajanjih z vodstvom skupine Slovenska industrija jekla (Sij).

Zahteve Skei, ki jih navajajo v napovedi protestnega shoda in se nanašajo na več podjetij, so vzpostavitev socialnega dialoga med predstavniki delodajalcev in delojemalcev, dvig osnovnih plač, pravični in razumljivi plačilni sistemi, višja nadomestila za pogoje dela in ustvarjanje perspektivnih delovnih mest za mlade. Večinoma so te zahteve enake zahtevam, ki jih naslavljajo tudi na vodstvo skupine Sij, s katerim so pogovore nazadnje imeli pred poletjem, je povedal Novak.

Pojasnil je še, da protest organizirajo zato, ker so zaposleni nezadovoljni z razmerami, napredka v dialogu z delodajalci pa ni.

Na protestni shod, ki se bo ob 14. uri začel v središču Raven, vabijo člane in simpatizerje sindikata, ostale zaposlene, upokojence in vse tiste, "ki jim nekaj pomeni socialna država". Pričakujejo tudi podpornike iz drugih regij, zbrane pa bo po napovedih med drugim nagovorila tudi predsednica Skei in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.