c S
Zaupanje nemških vlagateljev oktobra precej navzdol 16.10.2018 13:18 Frankfurt, 16. oktobra (STA) - Zaupanje nemških vlagateljev se je oktobra precej poslabšalo, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Kot glavni razlog navaja strah pred novimi zaostritvami trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ter pred brexitom brez dogovora.

Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava ZEW, se je oktobra na mesečni ravni znižal za 14,1 točke na minus 24,7 točke, kar je največji padec po britanskem referendumu o izstopu iz EU junija 2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Slabša pričakovanja glede nemškega izvoza že kažejo dejanske posledice," je ob objavi rezultatov dejal predsednik ZEW Achim Wambach. Kot je dodal, se izvozniki bojijo tako zmanjšanja trgovine s Kitajsko in ZDA kot Veliko Britanijo.

Podatki sledijo četrtkovi odločitvi nemške vlade, da zniža napoved gospodarske rasti za leti 2018 in 2019. Zdaj za obe leti pričakuje 1,8-odstotno rast, kar je za letos 0,5 odstotne točke manj od prvotne napovedi, za prihodnje leto pa 0,3 odstotne točke manj.