c S
Tožilec modificiral obtožnico v sojenju Pavčku in soobtoženim 16.10.2018 15:58 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Skupine Viator & Vektor Zdenku Pavčku in soobtoženim na ljubljanskem okrožnem sodišču se približuje koncu, tožilec Matej Oštir pa je pred tem spremenil obtožnico. Po pregledu dokazov se je odločil, da določene stvari v obtožnici bolj specificira. Kot je pojasnil, pa gre za nebistvene spremembe.

Sprememba obtožnice ne spreminja ključnih zadev v njej, torej obtoženih in očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju. Poleg Zdenka Pavčka so obtoženi še nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak, predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič in Pavčkov sin Peter, ki je v Skupini Viator & Vektor zasedal enega ključnih položajev.

Zdenko Pavček je glede spremenjene obtožnice danes ponovil, da skupina in z njo povezane družbe do julija 2011 po zakonu niso bile insolventne, kot to trdi tožilec. "Zavedali smo se resnosti situacije, vendar pa so banke dajale le kratkoročna posojila," je dejal. Krivdo za stečaj in propad skupine je pripisal prav bankam, ki po njegovih besedah iz neznanih razlogov niso soglašale z njihovimi načrti za rešitev Viator & Vektorja.

"Nismo izčrpavali firme. Nasprotno. Vlagali smo vanjo. Največjo življenjsko napako sem naredil, ko sem dal osebno poroštvo za posojilo Viator & Vektor Logistiki. Vse je šlo," je dodal. Nasprotovanje spremenjeni obtožnici je izrazil tudi Bojan Novak. "Viator & Vektor Logistika leta 2010 ni bila insolventna. Težave so bile takrat rešljive in smo jih reševali," je navedel.

Tožilec nekdanjemu prokuristu Viator & Vektor Logistike Petru Pavčku očita, da je storil kaznivo dejanje, ko je konec maja 2011 kot prokurist sprejel sklep o prenosu romunske hčerinske družbe in na Izletnik Celje. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika sicer močno okrepila floto tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov.

"Vedel je, da kupnina ni bila poravnana, torej je ravnal na škodo Viator & Vektor Logistike v korist celjskega Izletnika. S tem je oškodoval upnike Viator & Vektor Logistike," je ob začetku glavne obravnave februarja poudaril tožilec. Ostalim obtoženim pa Oštir očita, da so naklepoma pomagali pri opisanem kaznivem dejanju.

Peter Pavček pa je na sojenju zanikal, da bi storil očitano kaznivo dejanje. "Nisem imel nikakršnega naklepa, da bi Izletniku pridobil kakršnokoli korist ali pa oškodoval Viator & Vektor Logistiko," je poudaril.

Pojasnil, je da sta bila tako Viator & Vektor Logistika kot Izletnik del iste skupine, Izletnik pa je s številnimi pogodbami posojal Logistiki in krovni družbi v skupini. "Ni šlo za brezplačen prenos, Izletnik je imel terjatve do obeh družb v bistveno večji vrednosti, kot je bila vrednost romunske družbe," je dejal Peter Pavček in dodal, da je bila kupnina poravnana s protiterjatvami.