c S
Italijanska vlada še pravočasno sprejela osnutek proračuna 16.10.2018 11:47 Rim, 16. oktobra (STA) - Italijanska vlada je v ponedeljek zvečer še pravočasno sprejela osnutek proračuna za leto 2019 in ga poslala v Bruselj. V ponedeljek se je namreč iztekel rok, do katerega so morale države sprejeti osnutke proračunov za prihodnje leto, da jih bo Evropska komisija lahko preverila, ali so v skladu s skupnimi finančnimi pravili.

Kot je v ponedeljek zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, "bo proračunski osnutek služil državi in državljanom". "Naše finance smo uredili, hkrati pa držali besedo, ki smo jo dali pred volitvami," je dejal Conte, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada je nato proračunski osnutek tudi že poslala v Bruselj in tako kljub nekaterim drugačnim prejšnjim napovedim spoštovala zadani rok. Evropska komisija bo v naslednjem tednu preverila, ali osnutek morda ne vsebuje "še posebej resnih kršitev" določil za finančno stabilnost in jih sporočila državi. Sicer pa ima komisija do 29. oktobra čas, da sporoči Italiji - pa tudi drugim članicam, ali je njihov proračunski osnutek v skladu s skupnimi pravili ali pa bo treba še kaj popraviti.

V slednjem primeru bo imela država na voljo tri tedne za odpravo pomanjkljivosti. Do 20. oktobra bi sicer moral osnutek proračuna priti v parlament, da bi ga lahko sprejeli do konca leta, navaja APA.

Pred Evropsko komisijo je sicer precej zahtevna naloga, ali je italijanski proračun v skladu s pravili EU. Čeprav osnutek proračuna za leto 2019 predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) in je pod mejo treh odstotkov, pa zaskrbljenost vzbuja predvsem visoka zadolženost Italije - dolg države je 130 odstotkov BDP, kar je druga najvišja zadolženost v EU, takoj za Grčijo.

V skladu s pravili zadolženost ne bi smela biti višja od 60 odstotkov BDP in Italija bi morala glede na sklep finančnih ministrov EU izvesti niz ukrepov za dolgoročno znižanje zadolženosti.

A italijanska populistična vlada, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, načrtuje niz stimulativnih ukrepov, ki naj bi po desetletju stagnacije znova zagnali italijansko gospodarstvo in ponudili nekaj olajšav in dodatnih ugodnosti prebivalstvu. To pa bi po drugi strani tudi močno obremenilo državno blagajno.

Osnutek proračuna tako predvideva uvedbo minimalnega dohodka, ki bi za brezposelne znašal 780 evrov. S februarjem bodo popravili pokojninsko reformo iz leta 2012 in znižali starostne zahteve za upokojitev. Zvišali naj bi tudi pokojnine.

Sprejeli so tudi davčni paket, ki naj bi zmanjšal obremenjenost samozaposlenih in majhnih podjetij. Okoli sto milijonov evrov bo namenjenih spodbujanju družinske politike. Ni pa predvidenih nobenih dodatnih davčnih obremenitev, razen za banke in zavarovalnice, povzema APA.

Notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini je bil po sprejetju proračunskega osnutka vidno zadovoljen. "Izpolnjujemo naše obljube. Ampak smo na začetku poti, ki jo bomo nadaljevali v naslednjih petih letih mandata," je dejal Salvini, ki je tudi podpredsednik italijanske vlade.

Minister za gospodarstvo Giovanni Tria je zagotovil, da se italijanski osnutek proračuna giblje znotraj okvirov za finančno stabilnost in da ga bo Bruselj odobril. Dialog z Evropsko komisijo je bil vseskozi konstruktiven, je poudaril, čeprav je predvsem Salvini v preteklih dneh in tednih večkrat grozil, da se ne bodo uklonili "pritiskom iz Bruslja", hkrati pa se je tudi norčeval iz Evropske komisije in njenega predsednika Jean-Clauda Junckerja.

"Gibljemo se znotraj evropskih okvirov. Bruslju bomo pojasnili prednosti naših ekspanzivnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Italija bo s tem našla pot iz desetletja stagnacije," je prepričan minister Tria.