c S
Območje nekdanjih Vezenin Bled dobiva svojo novo funkcijo 16.10.2018 10:41 Bled, 16. oktobra (STA) - Območje Seliš, kjer je bila nekoč tovarna Vezenine Bled, dobiva povsem novo podobo. Potem ko je marca lani na tem blejskem poslovno-stanovanjskem območju zaživel nov trgovski center Mercator, se zdaj začenja gradnja trgovine Spar z gostinskim lokalom. Rastejo tudi oskrbovana stanovanja, leta 2020 pa naj bi zaživelo še medgeneracijsko središče.

Sparov trgovski center bo stal na 1700 kvadratnih metrih, pred njim bo 24 parkirišč, v kleti pa še 64. Dela na centru, ki ga po načrtih arhitekta Mihe Furlana gradi družba Adriaing, bodo predvidoma končana v prvi polovici prihodnjega leta.

V ponedeljek je blejski župan Janez Fajfar družbi Spar Slovenija podaril ploščo z rajsko ptico, ki je simbol Bleda, so danes sporočili z Bleda. Kot je ob tem dejal župan, bo nova trgovina vsekakor dobrodošla. Hkrati pa je poudaril, da Bled ni mesto, kjer bi živeli veliki trgovski centri, zato občina daje prednost manjšim trgovinam.

Seliše s svojo vsebino, ki jo dobivajo, postajajo osrednji kraj srečevanja domačinov. Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka in Turizma Bled Triglavska roža, oskrbovana stanovanja, ki rastejo tik ob bodočem Sparu, nova bencinska črpalka, banka in trgovski center Mercator zaokrožajo prostor, ki ga na drugi strani ceste zaključujeta še vrtec in šola.

Piko na i bodo Seliše dobile v letu 2020 z odprtjem Medgeneracijskega središča Vezenine Bled, ki bo pod isto streho gostil tudi center dnevnega varstva za starejše občane in blejsko enoto knjižnice, poudarjajo na blejski občini.

Nekdanje območje Vezenin Bled, ki so šle v likvidacijo leta 2005, je bilo več kot deset let bolj ali manj opuščeno, služilo pa je kot parkirišče, zlasti v času večjih prireditev, kakršna je Blejska noč. Leta 2015, ko so na Bledu uvedli nov parkirni režim, so na tem območju uredili začasno parkirišče za 400 vozil. S pozidavo območja se je število parkirnih mest začelo zmanjševati, je pa občina uredila parkirišče ob Betinovem klancu. Prav tako nastaja parkirišče na koncu severne obvoznice pod Blejskim gradom.