c S
Fordov načrt za zaprtje tovarne naletel na oster odziv francoskih oblasti 16.10.2018 07:30 Bordeaux, 15. oktobra (STA) - Francoska vlada je danes izrazila ogorčenje nad Fordovim načrtom, po katerem namerava ameriški avtomobilski proizvajalec zapreti tovarno menjalnikov na jugozahodu Francije, ki zaposluje 850 ljudi. Kot je po srečanju s Fordovimi predstavniki zagotovil gospodarski minister Bruno Le Maire, se bodo za njen obstoj odločno borili.

"Če mislijo, da lahko objekt kar zaprejo, država in lokalne oblasti pa se ne bodo odzvale, se motijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Le Maire. Na domnevno zelo burnem sestanku so Fordovi predstavniki potrdili, da tovarne ne bodo prodali kateremu od francoskih podjetij, temveč jo bodo zaprli.

"Borili se bomo in ne bomo dovolili, da nas izkoriščajo. Fordovega stališča ni mogoče braniti, in s tistim, česar ni mogoče braniti, se je treba spopasti," je dodal minister.

Ford je že februarja napovedal, da v svojo leta 1972 odprto tovarno v Blanquefortu ne bo več vlagal. Zadeva je prerasla v novo bojišče med francoskimi sindikati in ameriškimi multinacionalkami, ki jih sindikati pogosto prikazujejo kot brezsrčne kapitaliste, ki ukinjajo delovna mesta.

Župan Bordeauxa, kamor spada območje tovarne, in nekdanji premier Alain Juppe je sestanek jezno zapustil še pred koncem in Ford pozneje obtožil zavajanja.

To sicer ni prvi primer odločnega odpora proti zapiranju tovarn ameriških podjetij v Franciji. V preteklosti so na oster odpor med drugim naleteli v podjetjih Whirpool, Goodyear in Caterpillar, še navaja AFP.