c S
Danes srečanje Fakina z vsemi zdravstvenimi sindikati 16.10.2018 07:37 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Minister za zdravje Samo Fakin se bo danes srečal z vsemi sindikati s področja zdravstva, ki so že večkrat zahtevali takojšnje reševanje razmer na njihovih področjih. Med drugim opozarjajo na zapiranje bolnišničnih oddelkov in preobremenjenost medicinskih sester, ki odhajajo na delo v tujino ali zapuščajo svoj poklic.

Vabilo na srečanje s Fakinom so prejeli tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kjer so sicer napovedovali možnost obnovitve stavke, če do srečanja z ministrom ne bi prišlo v kratkem.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) ter štirje sindikati so tudi podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.

Po njihovi oceni je nujen sprejem kompetenc in poklicnih aktivnosti, saj so te temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Njihovo sprejetje in zaposlitev dodatnega kadra v zdravstveni negi, tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu, bi po njihovem mnenju pomembno izboljšalo razmere.

Vlado Marjana Šarca so zato pozvali, naj se vsi ključni deležniki na področju zdravstvenega sistema sestanejo in skupaj poiščejo rešitve, ki bodo celotnemu zdravstvenemu timu omogočile boljše pogoje dela.

Vabilo na srečanje z ministrom Fakinom so prejeli tudi v zdravniškem sindikatu Fides. Kot je pred dnevi dejal njegov predsednik Konrad Kuštrin, ni nobenega problema, če so prvič vsi sindikati s področja zdravstva za skupno mizo. Pri nadaljevanju pogovorov oz. pogajanj pa po njegovih besedah ne bodo pristali na tako prakso.