c S
Na frankfurtski borzi težave s trgovanjem 15.10.2018 11:06 Frankfurt/London/Pariz, 15. oktobra (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel z manjšimi padci osrednjih indeksov. Težave pa imajo na frankfurtski borzi, kjer so zaradi tehničnih težav začasno ustavili trgovanje.

Okoli 9.30 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 0,25 odstotka pod gladino. V Parizu je bil CAC 40 0,40 odstotka nižje kot ob zaprtju borznega parketa v petek, v Londonu pa se je FTSE 100 zniževal za 0,12 odstotka.

Konec tedna so bila v ospredju med drugim pogajanja o brexitu, ki so med Veliko Britanijo in EU potekala v Bruslju. Tri dni pred vrhom EU, katerega osrednja tema bo tudi izstop Velike Britanije iz EU, je v Bruslju konec tedna potekala vrsta na hitro sklicanih srečanj. A kot je nocoj sporočil glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, preboja ni bilo.

Na frankfurtski borzi je medtem zjutraj prišlo do težav, zaradi katerih so začasno ustavili trgovanje. Gre za tehnične težave s trgovalno platformo Xetra, je sporočil upravljalec Deutsche Börse, ki ni razkril podrobnosti. Kdaj bo znova steklo trgovanje, ni jasno.

Tečaj evra se je malenkost znižal. Izgubil je 0,7 odstotka in se gibal pri 1,1567 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1574 dolarja.

V Aziji so prav tako vladali padci. Nikkei 225 je v Tokiu izgubil 1,87 odstotka, All Ordinaries v Sydneyju 0,97 odstotka in Kospi v Seulu 0,77 odstotka vrednosti. Na šanghajski borzi je indeks SE Composite izgubil 1,49 odstotka, v Hongkongu pa je Hang Seng zaključil 1,38 odstotka nižje.