c S
Reševanje Mariborske knjižnice po volitvah 15.10.2018 10:48 Maribor, 15. oktobra (STA) - Kljub drugačnim napovedim takoj po zadnji seji mestnega sveta je reševanje prostorske problematike osrednje enote Mariborske knjižnice preloženo na čas po prihajajočih lokalnih volitvah. "V predvolilnem času nima smisla poskušati," je na današnjem srečanju z novinarji povedal župan Andrej Fištravec.

"Dozdajšnja poskusa sta pokazala, da je knjižnica postala žrtev političnih kupčkanj. Takoj po volitvah pa je treba zopet iti na mestni svet in stvar razrešiti," je dodal.

Namesto iskanja celovite rešitve za dotrajane prostore knjižnice na Rotovškem trgu se trenutno ukvarjajo z zasilnimi rešitvami, predvsem s popravilom okvarjenega toplovoda na obstoječi lokaciji. "Hvala bogu je vreme zdaj ugodno, da centralna kurjava še ni nujno potrebna," je povedal župan.

Kot zadnjo rešitev za prostorsko problematiko knjižnice je njegova ekipa predstavila selitev v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum v bližini Trga Leona Štuklja. To je dala v septembru dvakrat v razpravo na sejo mestnega sveta, a je ta obakrat zavrnil sodelovanje.

Po zadnjem poskusu je Fištravec napovedal novo izredno sejo mestnega sveta na to temo, a si je zdaj očitno premislil. Mestne svetnike namerava v tem mandatu sklicati le še enkrat, in sicer na redni seji v torek, ko bodo obravnavali vrsto drugih infrastrukturnih projektov v mestu.

Na dnevnem redu je med drugim sprejemanje dokumentacije za izgradnjo manjkajočih kolesarskih povezav med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, dopolnitev Dravske kolesarske poti skozi mesto in postavitev polnilnic za električne avtobuse. Večino denarja za te projekte, skupno ocenjene na okoli štiri milijone evrov, nameravajo pridobiti iz evropskih sredstev, namenjenih trajnostni mobilnosti.

V letu 2019 je v Mariboru načrtovana tudi vzpostavitev sistema izposoje in souporabe koles v vrednosti slabega pol milijona evrov, ki pa naj bi jo kasneje izvajali v obliki javno-zasebnega partnerstva. Prav tako naj bi začeli gradnjo nove zdravstvene postaje Tezno, ocenjene na 6,4 milijona evrov, ki gre po junijski potrditvi na mestnem svetu v torek še v nadaljnjo obravnavo.

Ponovno bodo mestni svetniki zagrizli v tematiko novega sistema obračunavanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, s čimer naj bi odpravili domnevno prekomerno obremenitev gospodarskih subjektov v občini.

Podjetje Marprom, ki skrbi za mestni avtobusni promet in žičnice, pa jih bo seznanilo z načrtovanimi vlaganji na Mariborskem Pohorju. Na razpis SID banke nameravajo prijaviti vrsto projektov, skupno ocenjenih na 24 milijonov evrov, zato potrebujejo soglasje mestnega sveta. "Do leta 2024 bi radi izenačili zimsko in poletno sezono. Te investicije so nujne za normalen razvoj Pohorja," je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič.

Med drugim naj bi zgradili vmesno postajo vzpenjače, zamenjali sedežnico Sleme z gondolo in odkupili sektor Areh.