c S
Ameriška trgovska veriga Sears v stečaj 15.10.2018 07:29 Washington, 15. oktobra (STA) - Ameriška veriga veleblagovnic Sears, ki je včasih zasedala najpomembnejši položaj v maloprodaji, po vzponu spletnih trgovcev pa začela izgubljati stranke, je razglasila stečaj. Družba se že nekaj časa ubada z globoko zadolženostjo, stečaj pa naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pospešil njeno strateško prestrukturiranje.

Družba, katere začetki segajo v leto 1886, v ZDA velja za pionirko prodaje v obliki veleblagovnic, ki so ponujale širok nabor najrazličnejšega blaga. Amazon in drugi spletni trgovci so v zadnjih letih družbi tako kot številnim njenim konkurentom prevzemali vse več strank, tako da je moral Sears v zadnjih letih zapreti več kot sto poslovalnic.

Danes je po navedbah AFP potekel rok za vračilo 134 milijonov dolarjev posojila, česar pa si družba ni mogla privoščiti. Tako je razglasila stečaj, nadaljnje dejavnosti pa bodo po besedah prvega moža Sears Holdings Edwarda S. Lamperta usmerjene v pospeševanje strateškega prestrukturiranja.

Osredotočiti se nameravajo na platformo manjših trgovin, kar naj bi družbo znova pripeljalo v zelene številke in ohranilo več deset tisoč delovnih mest. Do konca leta pa nameravajo zapreti skupno 188 nedobičkonosnih poslovalnic.