c S
Carthago je v Odrancih že deset let 13.10.2018 09:17 Odranci, 12. oktobra (STA) - Podjetje Carthago iz Odrancev, ki je del istoimenske nemške skupine, je danes proslavilo 10. obletnico delovanja v Sloveniji. Prav tu je Carthago, ki izdeluje avtodome, dosegel izjemen razvoj, minister Zdravko Počivalšek pa je ob tem dejal, da so številni vlagatelji v Sloveniji prepoznali priložnost za rast in razvoj.

"Našo državo smo v zadnjem obdobju umestili na svetovni zemljevid krajev, privlačnih za vlagatelje, predvsem zaradi dobrega poslovnega okolja, visoko kakovostne kvalificirane delovne sile in boljšega podpornega okolja za podjetništvo ter razvito infrastrukturo," je v nagovoru povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Po njegovih besedah tuja podjetja Slovenijo danes prepoznavajo kot pomembno partnerico, temu pa botruje naše sodelovanje z državami, ki v svetu predstavljajo sinonim za kakovost. Največja trgovinska partnerica je prav Nemčija, ki je tudi ena od štirih najpomembnejših vlagateljic. Blagovna in storitvena menjava med državama se vztrajno približuje 13 milijardam evrov, največ pa podjetja obeh držav naredijo v avtomobilski industriji, ki v Sloveniji predstavlja skoraj 17 odstotkov bruto družbenega produkta, je dejal minister.

Počivalšek je pohvalil Carthago, ki je v enem letu za 65 odstotkov povečal število zaposlitev in stalno povečuje promet. Opozoril pa tudi, da se boj za dobre kadre zaostruje.

"Podjetja, ki se zavedajo, da so kakovostni kadri ključni potencial za rast in razvoj, imajo pomembno strateško prednost pred tekmeci," je med drugim še povedal minister. Dodal je, da je tudi država večkrat pripomogla k razvoju in novim zaposlitvam v Carthagu.

Karl-Heinz Schuler, ustanovitelj, lastnik in direktor družinskega podjetja Carthago, je spomnil na prehojeno pot podjetja v Nemčiji in Sloveniji, v katerem je zdaj skupno zaposlenih več kot 1400 ljudi, od tega 774 v Odrancih. Kot je dejal, so v desetih letih v Odrance vložili več kot 30 milijonov evrov in izdelali več kot 20.000 avtodomov. Samo v poslovnem letu 2017-2018 pa približno 4000. Schuler je priznal, da je bilo za uspešen razvoj celote ključno uspešno podjetje v Sloveniji.

Odranski župan Ivan Markoja, ki je najbolj zaslužen, da je Carthago prišel v to malo prekmursko vas, pa se je v nagovoru vprašal, ali bi mu še enkrat uspelo premagati številne ovire za podoben uspeh, saj ima Carthago v zadnjem letu indeks rasti 130. Upravi in delavcem pa je zaželel, da bi zaposleni podjetje bolj čutili kot svoje.