c S
Globalni mednarodni turizem v polletju s šestodstotno rastjo 13.10.2018 20:00 Madrid, 13. oktobra (STA) - Število mednarodnih prihodov turistov je v prvem letošnjem polletju poraslo za šest odstotkov, je pred dnevi sporočila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Močno rast so zabeležile vse regije, dosežek pa je le malo pod celoletno lansko rekordno sedemodstotno krepitvijo.

Podatki so "nov dokaz odpornosti in nepopustljive poti rasti", je podatke v sporočilu za javnost pospremil generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili. "Nadaljujemo sodelovanje s številnimi partnerji, da bi to rast prevedli v boljša delovna mesta, krepitev blaginje za družbo in več priložnosti za trajnostno preživljanje in destinacije," je dodal.

Po regijah sta najvišji stopnji rasti, sedemodstotni, beležili Evropa ter azijsko-pacifiška regija. V teh regijah sta prednjačila južno Sredozemlje v Evropi ter jugovzhodna Azija, kjer se je število prihodov mednarodnih turistov povečalo za več kot devet odstotkov.

Bližnji vzhod in Afrika sta sledila s pet- oz. štiriodstotno rastjo, obe Ameriki pa sta sprejeli tri odstotke več tujih turistov.

Upoštevajoč povpraševanje pa so Francija, Velika Britanija in Rusija zabeležile dvomestna povečanja izdatkov svojih prebivalcev za potovanja v tujino. V Aziji so rast poganjali predvsem indijski in korejski turisti, Kitajci pa so za potovanja zapravili približno enako kot v enakem obdobju lani.

V prvem polletju je tradicionalno ustvarjenih okoli 45 odstotkov vseh mednarodnih potovanj turistov v letu. V zadnjih šestih mesecih letošnjega leta UNWTO pričakuje umirjanje stopenj rasti.

Šestodstotna rast sicer pomeni, da Slovenija še naprej ostaja močno nad globalno povprečno rastjo tujega turizma. Kot je pred kratkim na Dnevih slovenskega turizma povedala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, se v prvih osmih mesecih letos v slovenskem turizmu kaže 14 odstotkov več prihodov tujih turistov in 20 odstotkov več njihovih prenočitev.