c S
Abanka je v izvrstni kondiciji 13.10.2018 20:00 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Abanka, za katero se začenja postopek privatizacije, je po zagotovilih njenega predsednika uprave Jožeta Leniča v izvrstni kondiciji. Uprava je v postopek privatizacije intenzivno vpeta, njena naloga je vsem bodočim investitorjem čim bolje predstaviti prednosti banke, je dejal Lenič.

Abanka že tretje leto zapored posluje z dobičkom, zadnji dve leti so redno izplačevali tudi dividende, imajo visoko kapitalsko ustreznost. V postopke privatizacije je uprava banke intenzivno vpeta, predvsem ko gre za predstavitev banke, njenega poslovnega modela in poslovanja, je pojasnil Lenič in ob tem poudaril, da pa postopek prodaje vodi SDH oz. njihov svetovalec banka BNP Paribas.

"Naša naloga je, da vsem bodočim investitorjem čim bolje predstavimo velike prednosti, ki jih ima ta banka. Ena od njih je nesporno zelo veliko strank, visoka penetracija pri mobilnem bančništvu, tu so še številne druge prednosti. potem pa je stvar lastnika, da bo presodil, kako so potencialni investitorji te naše prednosti prepoznali, in se nato odločil, kaj bo naredil z našo banko v lastniškem smislu," je dejal.

Procesa privatizacije Abanke Lenič sicer ne komentira, si pa v banki želijo, da investitor prepozna potencial banke. "Mi v naši banki vidimo zelo velik potencial, tudi za ekonomsko gledano bolj naporne čase. Veliko število deponentov daje banki izjemno robustnost," je pojasnil.

Po Leničevih besedah sodba celjskega sodišča, po kateri mora Abanka razlaščenima kupcema podrejenih obveznic Banke Celje vrniti vplačani znesek skupaj z obrestmi (sodba sicer še ni pravnomočna), ne vplivajo na kupnino. "Banka te zadeve obvladuje," je zatrdil.

Lenič je poudaril, da banka tudi letos odlično posluje, pri čemer je priznal, da so k približno 40-milijonskemu dobičku ob polletju prispevali tudi enkratni dogodki, kot je prodaja paketa slabih terjatev. Koliko je banka s to prodajo zaslužila, ni razkril, je pa zatrdil, da so s kupnino zadovoljni in da so iztržili več, kot če bi te terjatve prodajali v letih 2016 in 2017.

Delež slabih posojil si želi sicer Abanka še znižati in priti s petih na raven okrog treh odstotkov, ki jo izkazujejo najboljše banke. Zato bodo, tako Lenič, peljali naprej aktivnosti, da to dosežejo. Ali bodo znotraj tega tudi terjatve do skupine Tuš, pa bo po njegovih besedah pokazal čas.

Za Abanko je sicer značilno, da posluje le na domačem trgu in Lenič to v tem trenutku ocenjuje kot prednost: "Čim finančna institucija poseže na tuje trge, jih mora zelo, zelo dobro poznati. Preteklost je pokazala, da ambicija po širitvi in osvajanju novih terenov - ne da bi zelo dobro poznali vsa tveganja na njih - lahko pripelje do precej slabih rezultatov," je dejal.

Lenič se je dotaknil tudi združitve z Banko Celje, ki je bila po njegovih ocenah izpeljana zelo dobro. Kot je zatrdil, so doživeli številne sinergije, predvsem pri informacijskem sistemu, saj je bila Banka Celje vpeta v informacijski sistem NLB. "Splošna ocena združitve je tako zelo dobra," je poudaril.