c S
LTH Castings nadaljuje z investicijami in rastjo obsega poslovanja 13.10.2018 20:00 Škofja Loka, 13. oktobra (STA) - Škofjeloško podjetje LTH Castings nadaljuje z začrtano rastjo obsega prodaje in dobička. Lani je podjetje, ki na več lokacijah zaposluje preko 1700 ljudi, ustvarilo 257 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 33,5 milijona evrov čistega dobička. Letošnji načrti so še bolj ambiciozni, podjetje pa je tudi v največjem investicijskem ciklu doslej.

Kot je razvidno iz letnega poročila družbe, ki je objavljeno na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je podjetje lani ustvarilo za 11 odstotkov več prihodkov od prodaje kot leto pred tem in en odstotek pod pričakovanji. Tudi čisti dobiček je za 11 odstotkov višji kot leta 2016, a za dva odstotka nižji od načrta.

"Kljub zaostanku za planom doseženi rezultati predstavljajo lep uspeh, ki temelji predvsem na rasti obsega poslovanja, temelječega na visoko zahtevnih proizvodih in tehnološko dodelanem procesu izdelave, ki vključuje visoke nivoje avtomatizacije in dosežene kakovosti," je pojasnil direktor LTH Castings Andrej Kranjec.

Rast so realizirali pri vseh večjih kupcih, v precejšnji meri pa je vezana na uspešno vzpostavitev serijske proizvodnje za nove proizvode. Največji kupci so ostali Daimler, BMW, Wabco, Bosch in Continental, katerih skupni delež v prodaji dosega 87 odstotkov. LTH Castings, ki dela ulitke za avtomobilsko industrijo, je procesni specialist na področju razvoja, litja, obdelave in sestavljanja visoko kompleksnih komponent iz aluminija ter v izdelavi orodij za njihovo proizvodnjo.

Kupci njihovih izdelkov so podjetja avtomobilske industrije iz celotne Evrope. V avtomobilski industriji se je lani nadaljevala globalna rast. Obseg prodaje lahkih vozil je zrasel za 2,4 odstotka in dosegel 95,3 milijona enot. E-mobilnost, avtonomna vožnja, digitalizacija in prilagajanje urbanemu okolju bivanja pa ostajajo glavne teme razvoja avtomobilske industrije.

LTH Castings nadaljuje intenziven investicijskih cikel. Lani so v podjetju v osnovna sredstva investirali 21,7 milijona evrov, dodatno pa je bilo vloženih še skoraj devet milijonov evrov za izgradnjo lokacije Čakovec in vzpostavitev njenega delovanja. Skupni obseg investicij je tako znašal 30,6 milijona evrov, kar je največ v zgodovini podjetja.

Lani je bil fokus na vzpostavitvi novih livarskih celic, širitvi procesov obdelave in vzpostavitvi avtomatiziranih procesov na novih programih. Začeta je bila tudi investicija v razširitev lokacije Trata pri Škofji Loki, ki so jo sklenili letos. Prav tako se letos podjetje ukvarja z integracijo novih projektov v proizvodne procese.

V LTH Castings letos načrtujejo 16-odstotno rast obsega poslovanja na 328,2 milijona evrov in čisti dobiček v višini 41,4 milijona evrov. Skupna vrednost investicij pa letos znaša rekordnih 43,5 milijona evrov, pri čemer je glavna investicija prav razširitev lokacije na Trati. Podjetje ima sicer proizvodne lokacije tudi v Ljubljani, na Hrvaškem in v Makedoniji.

Konec lanskega leta je bilo v podjetju 1746 zaposlenih, kar je 131 več kot leto pred tem. Povečanje je tudi odraz prezaposlitve agencijskih delavcev na podjetje. V začetku lanskega leta so bile namreč javno razkrite kršitve delovne zakonodaje v agenciji Interlev, ki je posredovala delavce ljubljanski podružnici LTH Castingsa. Ta je nato z agencijo prekinil pogodbo in delavce neposredno zaposlil.

Lastniki LTH Castings so menedžerji, združeni v družbo Lior Invest. Ta je leta 2009 izvedla odkup podjetja, ki je bilo prej del skupine TCG. Leta 2015 so odprli nov obrat orodjarne na Trati v Škofji Loki, ki predstavljala peto lokacijo skupine. Leta 2016 je bila zaključena razširitev lokacije Ljubljana, konec lanskega leta pa je bila vzpostavljena tudi serijska proizvodnja na novi lokaciji v Čakovcu.