c S
Svetovni dan standardizacije letos o vlogi standardov v četrti industrijski revoluciji 15.10.2018 07:10 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Organizacije za standardizacijo po vsem svetu danes obeležujejo svetovni dan standardizacije. Letošnji izpostavlja ključno vlogo standardov v četrti industrijski revoluciji. Kot so v skupni poslanici poudarile organizacije IEC, ISO in ITU, so standardi globalni prenašalci znanja in inovacij.

Četrta industrijska revolucija se usmerja na hitro razvijajoče se tehnologije, ki brišejo tradicionalne meje med fizičnim, digitalnim in biološkim svetom, so v poslanci, ki jo je na spletni strani objavil Slovenski inštitut za standardizacijo, zapisali v organizacijah.

Potreba po standardizaciji se je po pojasnilih organizacij pojavila v 18. stoletju s prehodom od ročnega dela k strojnemu in tovarniškemu. Standardi so, na primer, omogočili zamenjavo strojnih delov in vzpostavitev specializirane serijske proizvodnje, so dodali.

Tudi danes bodo standardi igrali ključno vlogo pri prehodu v novo ero. Inovatorji se zanašajo na to, da mednarodni standardi, kakršne izdajajo IEC, ISO in ITU, zagotavljajo združljivost in interoperabilnost, da lahko nove tehnologije nemoteno sprejemamo, še piše v poslanici.

Hiter tempo sprememb, ki jih prinaša četrta industrijska revolucija, ima sicer tudi svoje izzive. Ker je digitalno povezano vse od letal do nadzora otrok, eksponentno rastejo ranljivost podatkov in posledice kršitev, so zapisali v IEC, ISO in ITU ter poudarili, da so mednarodni standardi učinkovit način, da zagotovimo varnost in zmanjšamo tveganje.