c S
Hiša vin Emino lani zmanjšala izgubo 15.10.2018 07:10 Šmarje pri Jelšah, 14. oktobra (STA) - Hiša vin Emino je lani poslovala z dobrih 18.000 evrov izgube, potem ko je ta leto prej znašala 25.800 evrov. Prihodki so lani znašali 425.105 evrov, leta 2016 pa 372.237 evrov. Vzrok izgube je v obračunani amortizaciji v višini 70.000 evrov, kar je posledica velikih investicijskih vlaganj v letih 2010-2015, so povedali v Eminu.

Kot so pojasnili, v nekaj letih pričakujejo pozitivno poslovanje. Ob letošnji 30-letnici so v Hiši vin Emino, ki posluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, odkupili rekordnih 460 ton grozdja, kar je največ doslej. Največji kupci njihovih vin so Terme Olimia, trgovske družbe Engrotuš, Jagros in Kea ter lastna trgovina Kašča.

Letošnja trgatev je bila za Emino nekoliko zgodnejša kot v prejšnjih letih, saj so morali zaradi slabšanja stanja grozdja v začetku septembra z njo nekoliko pohiteti. Dodatno težavo so povzročale vinske mušice, ki so napadale grozdne jagode.

Po besedah direktorja Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah Vinka Buta vsega grozdja, ki so jim ga ponujali vinogradniki, niso mogli odkupiti. Ocenjuje, da se razmere na trgu grozdja in vina izrazito prevešajo v smer prodaje grozdja zadružni kleti.

"Naša klet je bila pred 30 leti ustanovljena ravno s tem namenom, a takšnemu modelu odkupa grozdja še pred nekaj leti mnogi vinogradniki niso zaupali. Danes je drugače," je še dejal But.

Ni pa letošnja trgatev posebna samo zaradi količine pridelka, ampak tudi zaradi svojih lastnosti. "Letnik 2018 bo poseben, drugačen kot ostali, saj nam bo postregel z nekoliko nižjimi sladkorji, razmeroma nizkimi kislinami in zelo bogato sortno aromatiko, ki se lepo odraža že na moštih," je pojasnil novi enolog Hiše vin Emino Gašper Repše.

V Eminu so bili že lani zelo zadovoljni s prodajo vin, letos pa se ta trend nadaljuje. Beležijo rekordno prodajo Virštanjčana, ki je po količini paradni konj, zelo dobro se prodajajo tudi buteljčna vina, penine ter večkrat v Sloveniji in tujini nagrajena vina Eminent.

Kljub odličnim rezultatom vodja prodaje v Hiši vin Emino Matija Jagrič ne skriva novih ambicij. "Prepoznavnost je iz leta v leto vidnejša, vendar si želimo še več vseslovenske prepoznavnosti. Manevrskega prostora je dovolj, vina so zelo kakovostna in ne vidim razlogov, da ne bomo uspeli z njimi prepričati še več gostincev in ljubiteljev odlične kapljice," pravi Jagrič.

Sicer se v Hiši vin Emino že pripravljajo na letošnji projekt Pubec, v katerem štajerski vinarji predstavljajo mlada vina.