c S
Žalski Juteks lani z rastjo prihodkov in nižjim dobičkom 15.10.2018 07:10 Žalec, 14. oktobra (STA) - Žalski Juteks, ki se ukvarja s proizvodnjo talnih oblog, je lani ustvaril 42,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 3,9 odstotka več kot leto prej. Čisti lanski dobiček je v letu 2017 znašal 5,1 milijona evrov, medtem ko je bil leta 2016 dosežen v višini 5,8 milijona evrov, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.

Juteks, ki je od leta 2012 v lasti belgijske družbe Beaulieu International group, je lani čiste prihodke povečal na račun večjega obsega prodaje proizvodov. Za stroške blaga, materiala in storitev je podjetje lani namenilo 31,73 milijona evrov, kar je 10,9 odstotka več kot leto prej.

Po navedbah uprave Juteksa so bili ti stroški višji predvsem zaradi večjega obsega proizvodnje. Lani so prav tako porasli tudi stroški dela, in sicer za 9,5 odstotka na 4,81 milijona evrov. Posledično je bil tako lanski čisti dobiček nižji od doseženega v letu 2016.

Uspeh podjetja in njegov dolgoročni obstoj je po oceni Juteksove uprave mogoč le ob nenehnem razvoju izdelkov. "Svetovna tržišča so tista, ki dajejo signale glede smeri razvoja naših izdelkov. Temu primerno bomo razvijali svoje izdelke ter optimizirali tehnologijo in proizvodne procese. Naša proizvodna usmeritev gre v smeri proizvodnje tehnološko zahtevnejših produktov z višjo dodano vrednostjo," navajajo v Juteksu.

Pojasnili so tudi, da so med strateške cilje uvrstili povečanje tržnih deležev prodaje talnih oblog v Evropi in svetu, odličnost pri poslovanju s poslovnimi partnerji in intenzivno iskanje novih tržišč in priložnosti, zagotavljanje razvojne sposobnosti s strategijo pospeševanja ustvarjalnosti, inovativnosti, tehnološkega razvoja ter povečanja zadovoljstva zaposlenih, razvoj novih produktov in ohranjanje politike družbeno odgovornega podjetja.

Družba je imela konec leta 2017 zaposlenih 160 delavcev, povprečna bruto plača pa je znašala 1990 evrov.

Juteks je zaživel leta 1939, ko je podjetje nastalo iz potrebe po zagotovitvi jutine tkanine za embaliranje hmelja. V 80. letih prejšnjega stoletja se je podjetje usmerilo v izdelavo PVC talnih oblog in leta vlaganj v razvoj, kakovost in design nadgradilo z zaščito njihove blagovne znamke Juteks, s katero so pri kupcih ustvarili sinonim za kakovost in kreativnost.

Družba sodi med največje proizvajalce PVC talnih oblog v Evropi, svojo mednarodno konkurenčnost pa je nadgradila leta 2009 z izgradnjo novih proizvodnih kapacitet v Ruski federaciji.