c S
Živčec Kalanova uspešna s tožbo zdravniške zbornice za odpravnino 15.10.2018 09:41 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Zdravniška zbornica Slovenije bo morala nekdanji predsednici Gordani Živčec Kalan plačati še dobrih 10.000 evrov odpravnine. Njen naslednik, Andrej Možina, ji ni želel izplačati celotne odpravnine, zato je Živčec Kalanova zbornico tožila in bila v ponovnem odločanju sodišča uspešna. Sodba je pravnomočna.

Po pogodbi o zaposlitvi, ki jo je imela nekdanja predsednica zbornice sklenjeno za njeno predsednikovanje med avgustom 2008 in oktobrom 2012 za 32 urni delavnik, je Živčec Kalanovi pripadala odpravnina v višini šestih mesečnih plač in 13. plače. Ko se je to razvedelo, je njen naslednik Možina klonil pod pritiski članstva in ji namesto pogodbeno določene vsote izplačal tri plače, zmanjšane za 20 odstotkov, skupno 12.380 evrov neto, povzema Delo.

Živčec Kalanova je proti Zdravniški zbornici Slovenije vložila tožbo zaradi plačila celotne odpravnine, skupno 50.664,52 evra, povečano za obresti in ostale pripadke. Istočasno je zbornica nekdanjo predsednico tožila za vračilo že izplačane odpravnine, navaja Delo.

Delovno in socialno sodišče ter višje sodišče sta zahtevek nekdanje predsednice zavrnili in sklenili, da lahko obdrži že izplačano odpravnino. Zadeva je romala na vrhovno sodišče, ki je presodilo, da je bil zahtevek nekdanje predsednice v pretežnem delu, to je v znesku 40.762,84 evra, neutemeljen. Preostali del zahtevka, to je 9901,68 evra, je vrhovno sodišče vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču.

Slednje je Živčec Kalanovi delno pritrdilo in ji dosodilo bruto 7405,97 evra glavnice, zbornica je morala kriti tudi stroške postopka in sodnih taks v skupni višini skoraj 2600 evrov. Zdravniška zbornica se na to odločitev ni pritožila, tako je ta postala pravnomočna.

Zdravniška zbornica je v štirih letih, kolikor so trajali postopki v tej zadevi, skupno imela še za dobrih 7000 evrov odvetniških stroškov.

Nekdanja prva dama zdravniške zbornice je za časnik izrazila zadovoljstvo nad sodno odločitvijo. "Vesela sem, da so se osebno maščevanje in nečednosti nekdanjega predsednika zbornice Andreja Možine ter generalnega sekretarja Braneta Dobnikarja zame uspešno končali," je dejala za Delo in poudarila, da je dokazala, da je bila njena pogodba o zaposlitvi veljavna in zakonita, kar sta Možina in Dobnikar hotela razveljaviti.

Možina pa je za časnik dejal, da morbidnih očitkov o osebnem maščevanju ne razume. Pravi, da si je članski denar vseskozi prizadeval pošteno razporejati. Po njegovem mnenju gre pri tej zgodbi za moralno-etična načela: "Pogodbe s tako visokimi odpravninami se ne bi smele podpisovati. Z njimi se članstvo zagotovo ne bi strinjalo, če bi bilo o tem obveščeno."