c S
Tosama lani povečala dobiček 15.10.2018 07:15 Domžale, 14. oktobra (STA) - Skupina Tosama, ki se ukvarja s proizvodnjo sanitetnega materiala, je lani ustvarila 35,94 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 5,6 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 36,8 odstotka na 1,4 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.

Kot sta v poročilu zapisala direktorja družbe Mojca Šimnic Šolinc in Tomaž Brdnik, so z lani ustvarjenimi prihodki od prodaje za 3,2 odstotka presegli svoj načrt. Rezultate v lastni maloprodaji, kjer je bila rast prodaje skoraj 25-odstotna, sta označila kot odlične.

Na nabavnem področju so zaznali nadaljevanja trenda višanja cen bombaža, ki je Tosamina osnovna surovina. Kljub podražitvam so razliko povišanj uspeli zniževati.

Za razvojno-raziskovalne projekte so lani namenili več kot 100.000 evrov lastnih sredstev. V sklopu strateškega razvoja je pet skrbnikov za razvoj in upravljanje z izdelki med drugim vodilo 31 projektov s ciljem povečanja prodaje novih in modificiranih izdelkov ter s tem povečanja donosnosti prodajnega programa.

Večino prihodkov skupine iz poslovanja ustvarja matično podjetje Tosama, ki je lani izven skupine ustvarilo 36,4 milijona evrov prihodkov iz poslovanja, kar je pet odstotkov več kot predlani.

Skupino Tosama poleg obvladujočega podjetja Tosama sestavljajo še Tosama Zagreb, invalidsko podjetje Intos in Tosama Beograd. Podjetje Tosama Trejd, ki je prav tako v stoodstotni lasti obvladujoče družbe, je bilo lani še vedno v mirovanju.

Za letos v družbi pričakujejo ugodno gospodarsko okolje tako v domačem kot mednarodnem okolju, saj se bo nadaljevala gospodarska rast. Pričakujejo tudi rast zasebne in javne potrošnje.

Skupni prihodki od prodaje bodo letos po pričakovanjih Tosame dosegli 36,89 milijona evrov, kar bi glede na lansko leto predstavljalo 2,6-odstotno rast. Čisti dobiček naj bi dosegel 1,43 milijona evrov. Ob tem so poudarili, da je del materialnih stroškov tesno povezan z gibanjem cen surovin na svetovnih trgih, ki ga je težko predvideti.

Konec minulega leta je Tosama zaposlovala 551 delavcev, kar je 26 več kot konec leta 2016.