c S
Kolektor Etra ob rasti prihodkov in dobička načrtuje krepitev tehničnega znanja 15.10.2018 07:20 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Podjetje Kolektor Etra, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev, je lani ustvarilo 100,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in s tem prvič preseglo mejo stotih milijonov. Rahlo je zrasel tudi čisti dobiček, ki je dosegel 9,46 milijona evrov. V družbi ob tem načrtujejo dodatno krepitev tehničnega znanja.

Kot je v poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisal generalni direktor družbe Tomaž Kmecl, so lani večino ciljev presegli za več kot 15 odstotkov. "Glede na to, da so bili zastavljeni višje od realizacije iz leta 2016, so ti rezultati, še posebej rast prodaje, še toliko več vredni," je poudaril.

Kolektor Etra z rastjo obsega poslovanja, dobro izkoriščenostjo strojev in zmerno rastjo števila zaposlenih po njegovih besedah postaja ena najuspešnejših družb v svoji branži na svetu. "Z visokimi vlaganji v razvoj se poslovni položaj Kolektor Etre še naprej krepi," je dodal.

Lani so med drugim vstopili na trg Francije in Združenih arabskih emiratov ter prenovili strategijo družbe do leta 2021, ki predvideva še hitrejšo rast. Kmecl je napovedal, da bo družba nadaljevala sedanjo poslovno filozofijo, ki jo bodo skušali še dodatno utrditi s krepitvijo tehničnega znanja.

Konec leta 2016 so v Kolektor Etri z norveškim podjetjem Fosen Vind podpisali pogodbo v vrednosti 9,8 milijona evrov, ki za Kolektor Etro predstavlja največjo pogodbo v zadnjih letih. V sklopu tega posla dobavljajo 13 energetskih transformatorjev za največje vetrno polje v Evropi.

Ker letos pričakujejo podoben trend rasti prometa kot lani, bodo še naprej zaposlovali. Poudarek bo predvsem na najbolj kakovostnem kadru tehniške smeri, praviloma z magistrsko ali doktorsko izobrazbo, je spomladi za STA povedal Kmecl.

Zaposlovali bodo tudi v proizvodnji in na vseh vodstvenih ravneh. Kot je povedal Kmecl, se ob rasti podjetja spoprijemajo z izzivi vzgoje in kakovostne osebnostne rasti potencialnega vodstvenega kadra.

Podjetje je lani v ljubljanskih Črnučah dokupilo še 25.000 kvadratnih metrov zemljišč, ki jih bodo uporabili za povečanje zmogljivosti. Z gradnjo bodo predvidoma začeli prihodnje leto.

Naložba v nov objekt je že druga večja investicija v zadnjih letih, saj so leta 2012 dokončali 30-milijonsko naložbo v novo veliko tovarniško halo z novo opremo.