c S
V Medvodah nadaljujejo s komunalnimi projekti 15.10.2018 07:29 Medvode, 14. oktobra (STA) - V Občini Medvode se nadaljujejo komunalni projekti tudi na terenu. V okviru projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja bodo v ponedeljek začeli obnavljati vodovod na Bizantovi cesti, v sredo pa se bodo začela pripravljalna dela na novi trasi gradnje kanalizacije na kanalu v Vašah.

Kot so sporočili z občine, bo izvajalec, podjetje IMP, v ponedeljek začel z deli na novi trasi obnove vodovoda v sklopu projekta Čisto zate, in sicer na trasi Medvode-Preska-Bizantova cesta-kanal. Na delu te trase so predhodno že zgradili fekalno kanalizacijo. Dela na Bizantovi cesti, ki bodo trajala predvidoma do sredine novembra, bodo izvajali pod popolno zaporo ceste, ki se bo z napredovanjem del pomikala vzdolž trase.

Gre za nadaljevanje projekta občine in podjetja IMP po podpisu pogodbe za gradnjo meteorne kanalizacije, obnovo vodovoda in obnovo ceste Vikrče-Tacen julija letos. Več kot osem milijonov evrov vreden projekt bodo izvajali hkrati z gradnjo fekalne kanalizacije v sklopu projekta Čisto zate. Ta že poteka na petih lokacijah.

Občina v partnerstvu z Občino Vodice in Mestno občino Ljubljana, kot je znano, gradi kanalizacijo v sklopu trenutno največjega kohezijskega projekta v državi - Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Hkrati z gradnjo kanalizacije, sofinancirane od EU, bodo na območju občine Medvode obnovili ali zgradili tudi nekatere druge komunalne vode in ceste.

Dogradili bodo kanalizacijo na območju Vikrč, Spodnjih Pirnič, Zgornjih Pirnič, Verja ter v naseljih Medvode, Ladja, Goričane, Rakovnik in Vaše. Skupna dolžina na novo zgrajenega fekalnega kanalizacijskega omrežja v občini bo 22 kilometrov. Obnovili bodo tudi 12,5 kilometra vodovoda.

Tako bo podjetje Mensel v sredo začelo pripravljalna dela za gradnjo fekalne kanalizacije na kanalu v Vašah. Cesto bodo zaprli za ves promet, dela naj bi končali do konca novembra. Po koncu gradnje bodo na tem območju zgradili še ostalo infrastrukturo, so zapisali na občini.

V občini po lanski spremembi zakonodaje skrbijo tudi za vzdrževanje vseh pokopališč v občini. Po opravljenem pregledu pokopališč in spremljajočih objektov so pripravili seznam potrebnih vzdrževalnih del in investicij v vrednosti okoli 56.000 evrov, ki so jih začeli izvajati poleti, zaključujejo pa se v teh dneh.

Največjo investicijo, vredno 14.300 evrov, so izvedli na pokopališču v Preski. Uredili so odvodnjavanje zadnjega dela pokopališča ter tlakovali poti do stenskih zidnih niš, obnovili obstoječe posedene tlakovane poti in pripravili prostor za novo vrsto grobov. Do konca meseca bodo očistili tudi spomenike oziroma križe na pokopališčih v Preski, Sori, Pirničah in v Smledniku, so še dodali z občine.