c S
Cene nafte po sporu med ZDA in Savdsko Arabijo navzgor 15.10.2018 08:50 Singapur, 15. oktobra (STA) - Cene nafte so se v azijskem trgovanju v začetku novega tedna zvišale. Razlog je spopad med Savdsko Arabijo in ZDA zaradi domnevnega uboja izginulega savdskega novinarja in kritika režima v Rijadu Džamala Hašodžija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom novembra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 71,89 dolarja, kar je 55 centov več kot v petek. Nafta brent z decembrskim dobavnim rokom se je podražila za 86 centov na 81,29 dolarja.

Hašodži je izginil 2. oktobra, potem ko je obiskal savdski konzulat v Istanbulu. Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega doslej še ni nihče potrdil. Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul.

59-letni Hašodži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani pobegnil iz domovine v ZDA. Po lastnih navedbah zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje. Ameriški predsednik Donald Trump je Savdski Arabiji zagrozil s "hudo kaznijo", če se izkaže, da stoji za izginotjem novinarja.

Več velikih ameriških podjetij se je odločilo, da se zaradi izginotja Hašodžija ne bodo udeležili velike investicijske konference v Savdski Arabiji med 23. in 25. oktobrom. Med njimi so JP Morgan, Ford Motors, Uber ter AOL.

Savdska Arabija razpolaga z okoli 18 odstotki vseh svetovnih naftnih rezerv in je največja izvoznica nafte na svetu.