c S
Italijanski parlament potrdil sporne javnofinančne cilje 12.10.2018 10:27 Rim, 12. oktobra (STA) - Italijanski parlament je kljub opozorilom bruseljske administracije v četrtek potrdil javnofinančne cilje, ki predvidevajo zvišanje proračunskega primanjkljaja v letu 2019 na 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za spremenjeni proračun za leto 2018, ki vključuje tudi sporne javnofinančne cilje za leto 2019, ko italijanska vlada načrtuje primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP, je glasovalo 165 članov senata, proti pa jih je bilo 107. Potrdil jih je tudi spodnji dom. Za je glasovalo 331 članov, proti pa jih je bilo 191.

Premier Giuseppe Conte je po potrditvi proračuna dejal, da je parlament povedal svoje. "Prepričani smo v to, kar delamo, mirni in odločni. Bilo je nekaj kritik, a tudi nekaj pozitivnih signalov," je dejal.

V Gibanju petih zvezd, ki vodi vlado skupaj s stranko Liga, so potrditev sprememb proračuna označili kot nekaj, kar prinaša "temelje za spremembo smeri italijanske politike". Spremenjeni proračun bo končal obdobje varčevalne politike in spodbudil naložbe, so sporočili.

Slednje je sicer v nasprotju z željami Bruslja, ki od močno zadolžene Italije z javnim dolgom v višini 130 odstotkov BDP pričakuje močnejše zategovanje pasu. Med drugim so skrb zaradi proračunskih namer Italije v začetku oktobra v Luksemburgu izrazili finančni ministri držav v območju evra in Rim pozvali k spoštovanju skupnih pravil.