c S
Izteka se razpis za nadzornika SDH 12.10.2018 06:04 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Danes opoldne se bo iztekel razpis za člana nadzornega sveta SDH. Strokovna komisija, ki jo je imenoval finančni minister Andrej Bertoncelj, bo prispele vloge pregledala, ocenila in pripravila predlog treh najbolj usposobljenih strokovnjakov za ta položaj. Minister bo predlog nato posredoval v nadaljnji postopek vladi in DZ.

Ministrstvo za finance je javni poziv za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) objavilo 28. septembra. Kot je v četrtek po seji vlade pojasnil Bertoncelj, iščejo enega člana nadzornega sveta, s čimer bodo popolnili mesto, ki je bilo izpraznjeno po njegovem odhodu iz nadzornega sveta.

Nadzorni svet SDH mora biti skladno z zakonom sestavljen iz članov, ki se medsebojno dopolnjujejo po strokovnem znanju in kompetencah. Vanj morajo biti imenovani strokovnjaki za finance, korporativno upravljanje, upravljanje obveznosti in premoženja ter korporacijsko pravo.

Glede na trenutno strokovno strukturo nadzornega sveta SDH imajo prednost kandidati s strokovnim znanjem iz korporacijskega prava ter s strokovnim znanjem upravljanja obveznosti in premoženja.

Zakon o SDH predvideva petčlanski nadzorni svet, a po Bertoncljevem odhodu v upravo holdinga aprila letos šteje le štiri člane - predseduje mu Damjan Belič, člani pa so Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik.

Člane nadzornega sveta SDH na predlog vlade imenuje DZ s potrebno večino vsaj 46 glasov.